LILLESAND: — Jeg holdt på å selge brødet på veien hit. Jeg sa det kostet 2500 kroner, ler gullsmed Trine Wilhelmine og viser fram et vakkert smykkepyntet brød som hun har bakt for fotografering til morens nye bok. Hun blir tatt imot av Else Rønnevig og Karin Othilie «Tøtta» Mollestad i en pause i fotograferingen. «Tøtta» har bakt fiskeren Markus' brød, til ære for Gabriel Scott, et stort, rundt brød kreativt pyntet med småflyndrer.

«Stomp og sirup er også mat, om det ikke er fin mat,» siterer hun Markus fra «Kilden».

Brøddamene fra Lillesand møtes i den gamle matrosboligen på museet. Hit har også andre lillesandere levert sine bidrag til boken. Hagedesigner Grethe Gerhardsen Træland har bakt et blomsterbrød, og «Blomster-Jon» Ånun Aslaksen har bakt et tradisjonsbrød.

Lørdag var fotograf Per Erik Jæger i full sving med fotograferingen av alle de kreative brødene som er kommet inn. I det blåmalte matrosrommet i bakbygningen på museet jobbet han sammen med Else Rønnevig for å forevige alt sammen. Da vi kom, var det bidraget til Peter Butenschön, rektor på Kunsthøyskolen i Oslo, som skulle fotograferes. Han hadde bakt et lite brød, pyntet det med rød sløyfe og skåret det inn i en gammel bok. Det skal jo bli en brødbok.

Brødbakerne fra Lillesand er i godt selskap. Andre bidragsytere til boken er bl.a. biskop Rosemarie Køhn og tekstilkunstneren Else Marie Jakobsen. De har tatt for seg brød i forhold til religion. Lyrikeren Jan Erik Vold er nærmest selvskreven med sitt berømte dikt til loffen og Toppen Bech med et herskapelig brød. Kjendiskokkene Arne Brimi og Trond Moi har levert sine brød. Advokat Jens Kristian Thune har fått vann og brød som tema, mens brød og sirkus er tema for komikeren Christine Hope.

— Det er litt av en gjeng, et fint mangfold. Halvparten er kjendiser, halvparten er vanlige folk. Jeg er veldig opptatt av at mange baker selv, men de synes liksom ikke at brød er så mye å gi bort, forteller Else Rønnevig.

— Men det er det så absolutt, da gir du noe av deg selv og tiden din, sier «Tøtta».

Til sammen 26 personer har bakt brød og fortalt en historie om sitt forhold til brød som gave. Dette har Else samlet i den nye boken sin «Brød og kultur» som kommer til høsten. Selv skriver hun om «fra grøt til brød» og «fra åpen ild til elektrisk komfyr», samt om jul og juletradisjoner.

— Jeg hadde så mye stoff igjen etter bakerovnsboka at det var for galt å ikke benytte det. Jeg hadde ikke tenkte den så omfattende, men ideene har ynglet. Dette er gøy, sier Else Rønnevig, som har kontaktet kjendiser på en rekke av livets og brødets områder. Det blir også fortellinger om brød i forhold til malerkunst, til broderi, til treskurd, porselen og til melodier.