KRISTIANSAND: — Det har blitt mye greiere å gå på jobb, og hverdagen føles tryggere, sier Thomas Gjerdrum. Han har vært bussjåfør i Kristiansand i fem år.

Gjerdrum har merket en tydelig forskjell etter at det kom overvåkningskameraer i bussene. Han er svært positiv til ordningen, som startet 1. april 2003. Den gang fikk Bussen Trafikkselskap A/S tre busser med videoovervåkningsutstyr, i dag har antallet steget til 30. — Det er lagt inn i budsjettet at alle nye busser skal ha overvåkningskameraer. Erfaringene viser at kameraene har hatt en svært positiv effekt, og vi er godt fornøyd med resultatene, sier trafikksjef i Bussen Trafikkselskap A/S, Oddvar Abrahamsen.

Mindre bråk

Bakgrunnen for at trafikkselskapet i 2003 valgte å starte med videoovervåking inne i bussene, var en rekke episoder med hærverk og bråk, spesielt på nattbussen i helgene. Mest utsatt var rutene til Søgne og Vennesla, som flere av sjåførene kviet seg for å kjøre.

— Disse rutene betraktes ikke lenger som verre enn noen andre. Vi har merket en kraftig nedgang i tilfeller av bråk, og hærverket er det slutt på, sier Harald Vålandsmyr, administrerende direktør i Bussen Trafikkselskap A/S.

Reduserte utgifter

I årene før det ble installert kameraer på bussene, ble det ødelagt for mellom en halv og én million kroner i året. Tallene for 2004 er ikke klare, men trafikksjef Abrahamsen sier at beløpet er blitt betydelig redusert.

— Når hærverk har forekommet, har vi anmeldt forholdene, som er blitt oppklart ved hjelp av bildemateriale fra videoovervåkningen. Det er på bussene som ikke har kamera, at hærverk nå forekommer, sier Abrahamsen.

Preventiv effekt

Politistasjonssjef Ole Hortemo ved Kristiansand politistasjon mener at videokamera på bussene har stor preventiv effekt. Bildene gjør det lett å identifisere eventuelle gjerningspersoner.

— Få ønsker å sette seg selv i et dårlig lys. Vi har opplevd en klar nedgang i episoder om bråk på bussene, sier Hortemo.

Bussjåfør Thomas Gjerdrum forteller at de få tilfellene av problemer som fremdeles oppstår, er mindre alvorlige enn tidligere.

— Det er fremdeles litt bråk i helgene med en gjeng ungdommer som går på i Kristiansand og kjører til Brennåsen. De prøver å komme seg med gratis, og blir sure når vi ikke godtar det. Likevel er situasjonen betraktelig bedre enn før, sier Gjerdrum.

susanne.egenes@fedrelandsvennen.no