GRIMSTAD: Planene er klare, en korn, to akevitter og en calvados-type laget på epler fra distriktet.

Statlige Arcus har hatt enerett på å destillere brennevin her i landet. Men nå er det slutt på monopolet.

– Ja, jeg har fått bevilling og er den første som skal begynne å tilvirke brennevin her i Norge utenom statsbedriften. Det har ikke vært noen endring i dette markedet her hjemme siden 1927, og det er moro å få være den første, sier Ole Puntervold til Grimstad Adressetidende.

Da det på 1990-tallet ble åpnet for engrossalg av vin og brennevin, fikk Puntervold bevilling. Og han hadde den gang også sine egne akevitter. men de måtte han produsere i Danmark. Men importfirmaet ble solgt, egentlig var det produksjon han var mest interessert i.

– Myndighetene hadde bestemt at tilvirkningsbevilling kunne kunne gis til ett selskap. De hadde ikke nevnt noe navn, men det var jo Arcus, sier Puntervold.

– Slik har det vært, helt til nå. Arcus har hatt 100 prosent markedsandel på norske akevitter. Kanskje på tide at det kommer noen små tilvirkere også.

– Hva skal du lage?

– I første rekke satser jeg på fire produkter. Jeg vil se på et kornbrennevin. Det er veldig populært på kontinentet. Her hjemme har vi stort sett brukt kombinasjonen øl og akevitt. Men øl og korn er en meget god kombinasjon som brukes mye ute i Europa, særlig i Tyskland, forteller Puntervold.

– Videre vil jeg satse på to akevitter, en til kjøtt og fet mat og en til sjømat. Norske akevitter er veldig kraftige på smak, jeg legger opp til noe mildere typer. Og så, den fjerde, en norsk calvados, altså eplebrennevin laget på norske epler fra distriktet. Ifølge Vinmonopolet regner de med at salget av eplebrennevin vil øke, og da spesielt en calvados-type.