Send svaret innen 7. januar på e-post til julereisen@fvn.no. Du kan også sende svarene i en konvolutt som merkes Julereisen til Fædrelandsvennen, postboks 369, 4664 Kristiansand.

Blant de som har riktig løsning, trekker vi ut én vinner som får et reisegavekort til en verdi av 5000 kroner.

- - -

1. En karikaturtegning skapte tidligere i år oppstuss i denne kommunen. Et mineral er oppkalt etter en person herfra, og en artist med dette etternavnet fikk for noen få år siden en minnepris oppkalt etter en av våre aller mest folkekjære trubadurer. En misjonær herfra grunnla en by på en stor øy. Her forkynte en gruppe i sin tid at alt skulle eies i fellesskap, og ekteskapene ble oppløst. En rosemaler fikk kommunens kulturpris

2. En politiker som døde tidligere i år og hadde hatt fire ulike statsrådtitler, har samme navn som denne kommunen. Dette heter også en komiteleder og en av presidentene i Stortinget i forrige periode. For litt over 150 år siden var fremdeles en spesiell messe full helligdag i kommunen. En av vår generasjons fremste lyrikere med Brage-, litteraturkritiker— og Doubloug-prisen er født her, det er han som ledet en kommisjon som behandlet et omstridt spørsmål i kirken, og det er også han som la grunnen for et norsk-amerikansk universitet. En 17-åring herfra inviterte i sommer to statsråder til fjells.

3. Her bor hun som en artist gjerne vil hjem til. Hans oldefar er en forfatter fra Trøndelag som er meget lest i utlandet mens kritikken i Norge ofte har vært kjølig. Her er landets høyestliggende både kirke og gårdsbruk, og herfra kommer en som er trendsetter i mange ungdomsmiljøer og en av verdens mest kjente utøvere i en moderne sportsgren. Herfra kommer også den kjente forfatteren som skrev om ensomhet, samvittighetsangst, irrasjonell skyldfølelse og kamp mellom oppbyggende og destruktive krefter i menneskesinnet.

4. a) På dette stedet ble en liten norsk fabrikk startet på 50-tallet. Den produserte noen få prototyper, med et navn som er velkjent i nordisk tradisjon og er betegnelsen på et område på 800 kvkm som er viktig for norsk økonomi og der det i høst ble satt en kulturell verdensrekord. Tre idrettsutøvere med samme etternavn som stedet vi skal frem til, har til sammen to gull og to sølv i olympiske sommerleker.

b) En "slektning" av et område nevnt i foregående spørsmål har vært i aksjon i 18 år og styres fra Bergen. Navnet kommer fra en gård der det for vel 100 år siden ble gjort et praktfullt funn som har en viss parallell til en hendelse omtalt i spørsmål 11. Hvis man tar bort en vokal, får man navnet til en avgått biskop som i år har skrevet en bok om tårer som faller.

5. Denne kommunen het tidligere det samme som en naturforekomst som er upåvirket av mennesker og nesten alltid er biologisk gammel. Et fort med dette navnet ble en av fire berømte grensefestninger, men den kom aldri i krig. Her har det vært bilproduksjon, og en privat jernbane ble åpnet på 1800-tallet. Herfra kom han som gjorde en oppfinnelse av et enkelt og nyttig produkt i papirsammenheng som i dag brukes over hele verden.

6. Dette er navnet på to kjente norske øyer, men den sørligste er nok mest kjent. Den minste er den største i sitt slag i Norge. En kirke på den øya vi skal frem til ble for snart 500 år siden flyttet til fastlandet, til et sted som har gitt navn til et spesielt kunstverk, det eneste i sitt slag i Norden og et av de få med romansk karakter som er bevart i Europa. En norsk konge ble for litt over 800 år siden drept av bøndene på øya. Her ble han født som laget utypiske 1800-tallsmalerier som vekker stadig større interesse internasjonalt, og han er den skandinaviske kunstner som er best representert i det franske Louvre-museet. Hit flyttet man et hjem for feiltilpassede gutter.

7. I denne kommunen møttes de to ledene i en gammel pilegrimsvandring. I et anlegg her ble det tredobbelt norsk triumf ved en stor idrettsbegivenhet. I november ble det her gjort viktige kirkevedtak. I kommunen ligger gården som ga navn til en salmedikter og skoledirektør, som igjen var far til tre professorer, en biskop og en hagebrukshistoriker. En av professorene var far til en som innehadde verdens første ombud i sitt slag, og han skrev en biografi om sin svigerfar, som var norsk utenriksminister på et viktig tidspunkt i vår historie.

8. En båt utenom vanlig rutefart ble for stor, mens en annen anløp her for første gang i et transportsystems opplegg. Handelsbedriftene her økte i 2005 sin omsetning med over 8 pst, og et nytt kjøpesenter på flere tusen kvadratmeter er åpnet i høst. Herfra er han som skapte en serie der testing av grenser og utfordring av autoriteter sto sentralt, men i det store eplet nådde han ikke helt opp. En bedrift har en ordreserve på 2 milliarder kroner. Jernbaneentusiaster fikk en pris.

9. En ny norsk tidsskriftredaktør har samme navn som dette stedet. Herfra kommer han som har vært Mio, Simon Darre og en prest blant søndagsengler, her ble Norges andre kvinnelige høyesterettsadvokat født - hun som forsvarte en kjent personlighet som i mange år bodde på Sørlandet - og herfra kom han som under 2.verdenskrig ble kjent på grunn av sin stemme . Omkring en fjord på Grønland er det tallrike ruiner etter en norrøn bygd med samme navn som dette stedet.

10. En banebrytende barnebokforfatter som etablerte den realistiske barnefortellingen og den nynorske barnelitteraturen og skapte et univers der barn er hele, ansvarlige mennesker, skal hedres i 2007-2011, med sentrum i den kommunen der han var født. To fylkeskommuner samarbeider om jubileet, foruten den der fødekommunen ligger også den der han i mange år bodde - i "kunstnerdalen", i hagen til en av Norges mest kjente forfattere som var født i samme fylke som denne barnebokforfatteren og som skrev kjente brev fra et tredje fylke. Kommunen er fylkets største i areal, og her er Norges største kraftstasjon målt etter installert effekt. Kommunen kan i 2007 bli Norges kulturkommune.

11. Her ble det i vår gjort noe som arkeologer håper er et viktig funn. Et nesten halvmil langt spenn nordvest for dette stedet er trolig verdens lengste i sitt slag. En som hadde besøkt Det Hellige Land hvor han hadde dukket seg i Jordan med et brennende lys i hånden og kom opp igjen med lyset like brennende som "et tegn på at han virkelig var en kjent konges sønn ", kjempet for kongen i et kjent slag her. Navnet på en norsk by der en av etterkrigstidens statsministre var medlem av bystyret, nevnes første gang i en omtale av en hendelse her.

12. Den siste produksjonen av en typisk norsk forbruksvare flytter nå fra denne kommunen til Kina. Samlede dikt til en forfatter født her og som levde et sterkt og delvis tragisk liv, er solgt i 90 000 eksemplarer. Han var født i 1906 og får i år en stor biografi, og den utløste en krangel med en skuespiller som har laget en forestilling med materiale fra den biografertes verker. Det var han som skrev om den evige himmelsongen som alltid er ung og ny

13. I denne kommunen ligger et anlegg for prosess og eksport av noe som kommer fra et område som bærer et av norgeshistoriens mest kjente skipsnavn. Under krigen anla tyskerne en flyplass her, 40 pst av befolkningen ble tvangsevakuert, Gamle-Uri kom herfra, og her er et monument til minne om en redningsdåd like før 2.verdenskrig på en av kystens mest utsatte havstrekninger.

14. En av Norges mest populære forfattere som har skrevet 14 bøker siden debuten i 1976 og som i høst kommer med en selvbiografisk roman, kommer fra denne kommunen. Herfra kommer også historiene om Steinar og Kåre som er flinke til å hjelpe moren, som er enke, med småbruket. Et dyrebesøk satte kommunen på verdenskartet høsten 2002..

15. Jernbanestasjonen på dette stedet ligger mer enn 1000 m.o.h. Norsk ungdom har reist en spesiell varde, og her er en bauta til minne om han som så igjen sine ungdoms fjell og daler. 41 norske konger har passert, og her har det vært mye skyting i et område som nå blir nasjonalpark. Mange ble glade over et vedtak i høst som gikk på et spesielt produkt.

16. Flere av de virkelig formuende i Norge fløy i høst hit for å prøve å unngå noe de var redde for ville komme. Her kan man finne utrolig mange opplysninger i et tosifret antall oversikter. Avisen som var først ute med en tjeneste i et nytt medium, utgis her. Sagnet sier at skuffet kjærlighet skapte et velkjent landemerke.

17. En svart katt har vært sentral for noen herfra som i en sammenheng ikke var for påkledde. Her kriget man lenger enn nesten noe annet sted i Norge, og her ligger graver med mennesker fra minst fem nasjoner. En vei fikk - og har fremdeles - et makabert navn.

18. a) Verdens mest berømte dyr i sitt slag er norsk og har i høst fått en statue til en verdi av over en halv million kroner i denne byen. Den ble avduket av en kongelig person. Et prospektkort med bildet av dyret og en marinelue ble under krigen sendt norske soldater over hele verden. Rasen dyret tilhører har fått navn etter en som levde i et fjellmassiv mellom to europeiske land. Byen der statuen ble avdekket ligger 60 km sørvest for landets tredje største by, som har flyforbindelse med og næringsinteresser sammen med en norsk vennskapsby.

b) Stedet der dyret opprinnelig kom fra, er kalt by siden 1996. Bare Geiranger og Bergen hadde flere cruiseanløp i fjor. Stedet har fastlandsforbindelse ved en undersjøisk veitunnel og har kortbaneflyplass. Det er et av Norges største fiskevær.

19. Vi skal til noe som kan være både en sentral gate i en storby, en drink med gin, en sigarett og et gammelt krokketlignende spill. Den ene enden av gaten har et navn knyttet til en kjent hendelse i landets historie, og der er det et norsk innslag hvert år. Hva heter gaten?

20. På denne banen spilte klubben som har vært uavbrutt i en toppserie i fotball siden 1919 og har 13 ligamesterskap. Nå har klubben fått ny hjemmebane med navn etter flyselskapet som sponser klubben. En sørlending spilte et 20-tall kamper for klubben på 1990-tallet. Kong Olav var en hyppig gjest på den tradisjonelle banen, som lever videre som en del av et utviklingsprogram opp mot kommende olympiske leker.

21. En norsk idrettsutøver har i høst gjort det bra i nasjonalsporten i landet der han spiller på denne byens "oljelag". Byen ligger 280 km nordøst for et sted der Norge gjorde sitt dårligste vinter-OL noensinne. Byen er et av de raskest voksende byområder i landet, og her ligger et kjøpesenter som er et av verdens aller største. Både et kjent norsk kor og vår mest kjente trompetist markerte et jubileum her i 2005. 22. I en av årets store norske skandaler refererte man ofte til regler for medforfatterskap. De har sitt navn fra denne byen, som i undersøkelser er nevnt som verdens vakreste/mest trivelige å bo i. Et stort rederi med verdens største flåte av en spesiell type skip, har sitt hovedkvarter i denne byen og sitt norske hovedkvarter i Stavanger. En programavtale om øket norsk bistand til fattige mennesker i verdens byer ble tidligere i år undertegnet i byen, der det for 30 år siden ble arrangert en konferanse som førte til opprettelsen av et FN-organ. Om tre-fire år vil mange nordmenn være opptatt av det som skjer her.

23. Denne byen er mange hundre forsteder på jakt etter et sentrum. En tredjedel av innbyggerne snakker et annet språk enn det nasjonale. Det var her to norske friidretts-ess mislyktes med å ta OL-gull på spesialdistansen. Vekkelsesmøter i en gate her la grunnlaget for en verdensvid, raskt voksende bevegelse, som har 40-50 000 medlemmer i Norge. I år feiret den norske delen 100 års jubileum.

24. Fra denne staten kommer han som i sin tid ble den yngste stabssjef hos en amerikansk president og som senere kom enda nærmere makten. Han har vært øverste sjef i et selskap som har deltatt i norsk olje- og gassvirksomhet siden den første letebrønnen i 1966. Statens navn betyr opprinnelig "svære slette, store prærie". Cowboy-staten var tidlig ute med å gi kvinnene stemmerett. Her ligger et meget kjent og besøkt område som går inn i en annen stat, og her finner man "Gamle Trofast".

25. Denne byen har samme navn som en stjernesprinter arrestert tiltalt for svindel og hvitvasking av penger, som en europeisk mediefigur som har vært sentralt i norsk debatt i høst, og som en militær som i oktober 1942 sørget for et vendepunkt i den 2.verdenskrig (men han fikk mye kritikk for ledelsen av en mislykket operasjon høsten 1944 i forbindelse med en bro over Rhinen). Byen spilte en viktig rolle under kampen om menneskerettigheter, og for over 50 år siden ble det leven da en dame nektet å gi fra seg sitteplass på bussen. I staten der byen ligger, produseres en Mercedes-utgave.

26. En annen stjernesprinter, som fikk 5 medaljer under Sydney-OL, testet i sommer positivt på et ulovlig middel og dro uten forvarsel hjem fra Europa. Hennes fornavn er også navnet på fødebyen til skuespilleren som ble en legende etter tre filmer, som døde 24 år gammel og i sommer fikk oppkalt etter seg den highway'en der han krasjet med sin Porsche. Innbegrepet på den amerikanske westernhelten hadde navnet på denne byen som et av sine egentlige fornavn.

27. a) To "kvinner" skapte store problemer for denne halvmånebyen i fjor høst. En som flere ganger har leder en parade ved en norsk musikkfestival, kommer herfra. En norsk gudstjeneste herfra forrettet av en norsk biskop, ble sendt i NRK i høst. En blå engel spilte i en film med byens navn i tittelen. b) Sistnevnte skuespiller var også med i en film med navnet til en av de tettest befolkede byene i verden i tittelen. Byens navn inngår også i en tittel på en filmer om drømmer som er blitt kjent i Norge i år, og i tittelen til en diktsamling av en forfatter som i høst har kommet med en bok relatert til et politisk fenomen fra 60- og 70-tallet. c) I en halvdokumentarisk, filmet roman, brukte denne forfatteren et norsk kommunenavn som finnes i samme tittel som nevnt i spørsmål b. I august ble kommunen kjent som Norges første sitt slag, til glede for produsenter i fattige land. En forfatter født i kommunen har i høst kommet med - i følge kritikerne - en god roman om norsk etterkrigstid, om den enkelte og drømmene, de mange og planene, de få og suksessen, der et bevertningssted i kommunen med samme navn som en asiatisk hovedstad, inngår i tittelen.

28. En pakke på 900 kilo ble sendt fra Sørlandet til et anlegg ikke langt fra denne byen, for å gi følelse av hav og uendelighet. Byen ligger. i en stat der det var mye snakk om manipulering for noen år siden, og som har fått navnet sitt etter en kirkelig høytidsdag. En serie med byens navn har gått på norsk fjernsyn. Særlig på lørdager vaier det flere norske flagg i byen.

29. I 1802 ble det etablert et kjent akademi her. En norsk maler med samme navn som sin litterære onkel (en av våre mest kjente forfattere, som skrev både den første norske sjøfortelling og den første forretningsroman), laget for akademiet 12 bilder fra arbeidet med noe kjent som er 82 km langt. Her holdt president Bush en tale i 2002 som knesatte nye prinsipper for amerikansk utenrikspolitikk.

30. En kriminalroman av året har dette stedets navn i tittelen, det har også en roman som er elegant og full av assosiasjoner. Her har det vært norsk sjømannskirke. En verdenskjent idrettsmann med en sønn som har samme navn som stedet, har sagt:" Jeg vil at han skal døpes kristent, men foreløpig vet jeg ikke hvilken religion!" Og nylig sa han at han ikke skjønte leksene til sønnen.

31. Dette landet har en omdiskutert president. Det er nærmere tre ganger så stort som Norge i areal, og myntenheten har navn etter en person. Statoil har oljevirksomhet i landet. Englespranget er stort. En forfatter som har bodd på Møglestue har gitt ut reiseskildringer bl.a. fra dette landet, og i 1980 kom en roman med en tittel om det politiet håper forbrytere skal komme med.

32. En kvinne født på denne øya, kom i fokus i forbindelse med bråk i et direktorat tidligere i år. Hun er gift med en næringslivsleder og politiker fra Stavanger. Øya har status som oversjøisk departement. Herfra kom også hun som ble gift med han som har gitt navn til en populær kake; hun ble kronet sammen med ham 1804 og førte et lysende hoff. Da hun ikke fødte ham noen arving, ble hun tvunget til skilsmisse. Brevvekslingen mellom de to er publisert en rekke ganger.

33. For nesten 60 år siden endte et spennende opplegg i denne øygruppen, og en beretning om det fikk senere en av verdens mest kjente priser. I år fikk vi en kopi der det deltok en slektning av en av dem som var med første gang. En forvansket variant av områdets navn er blitt betegnelsen på en plass langt borte. Området har gitt navn til en festival i Norge som ble dratt i gang for 7 år siden.

34. Denne byen er en svært ung hovedstad, bygget på oljepenger, i et land som fikk sin frihet for 15-16 år siden. Den gamle hovedstaden har hatt flere navn og var i Norge best kjent for sterke idrettsprestasjoner i en vinteridrett på 50-tallet. En feilstaving tidligere i år utløste en storstilt PR-kampanje fra myndighetene.

35. En prisbelønnet forfatter som har lett etter denne byens melankolske sjel, fant nye sinnsbilder for kulturenes strid og sammenveving. En forfatter som for vel 150 år siden mente at byen ville bli verdens hovedstad i løpet av 200 år, har til nå ikke fått rett. Kirkefyrster fra seks ulike kirker holder til her. I en sportslig sammenheng er et kommende oppgjør mellom Norge og landet der denne byen ligger, omfattet med stor interesse.

36. Norge har fått en verdensmester i en utbredt hjerneidrett. Han har samme navn som en av de europeiske byene med sterkest middelalderpreget utforming - den gamle bydelen ligger på en halvøy og har kilometerlange bueganger. Byen står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. En europeisk liga der Start tapte 2-5, har hovedsete i byen. Byens navn utgjør den første halvparten av et av fornavnene til han som skrev kanskje den mest benyttede julesang i Norge.

37. En gammel kjenning som det ble laget flere filmer om og som fikk et grunnstoff oppkalt etter seg, mistet i august i år sin status i denne hovedstaden, som ligger på begge sider av en elv. Byen er et stadig mer populært kortferiemål for nordmenn. En artist fra Kristiansand dro i november hit for å spille inn en plate sammen med et symfoniorkester.

38. Denne øya er et arvelig len og en selvstendig stat som teknisk sett er eid av et statsoverhode. Skatteparadiset har hatt en merkelig blanding av demokrati og føydalisme, men innfører nå demokrati etter en folkeavstemning med knapt flertall for nyordningen. Her er biler og motorsykler ikke tillatt. Et berømt seilskip har gitt navn til et arrangement som flere norske byer har vært sentrum for.

39. En norsk finansinstitusjon lanserte i høst et globalt opplegg for langsiktig plassering av sparemidler. Det har samme navn som denne særpregede og tradisjonsrike ferieby med lave gulkalkede hus. En kjent norsk forfatter av spenningsromaner har samme navn som byen, det har også en forfatter som tok et krasst oppgjør med den radikale 68-generasjonens forfattere, og en filmregissør som gikk mot et strengt ideologisk filmsyn. I sanden her ligger et særpreget natursenter, tegnet av en kjent operaarkitekt.

40. I år er det 100 år siden det utkom en bok om en gutt i dette området. Han "likte best å sove og spise og stelle til ugagn". Hans fantastiske reise ble til en lærebok som igjen ble folkelesning. Forfatteren var den første i sitt slag som fikk en verdensberømt pris. Området er tett befolket og var lenge viktig strategisk fordi fire lands interesser krysset hverandre her. Området har tilhørt to land. Her er det mange herregårder. En berømt astronom er født her.

41. Kirken på dette stedet har fått en konstruksjon som er den første i sitt slag i Norge. Her blir det et fjøs på over 2,5 mål. En elsket predikant, folketaler, produktiv salmeforfatter og ivrig talsmann for målsak og frilynt ungdomsarbeid, var prest her. Her var han født han som laget veltrufne portrettbyster av bl.a. Grieg, Bjørnson og Søren Jaabæk. En kommunal kunstgave blir satt på lager inntil den kan plasseres i en park på dette stedet.

42. Etter seks års fravær kom noe tilbake, og enkelte i denne kommunen ble glade for fars fotspor. Hun som alltid har vært gratis til stede passerte en sjelden milepæl. En videregående skole fikk pris for beste dyr, og mange i samme familie vil kunne undre seg over hva slags vær de får i morgen. Neste år vil fjernsynsseere kunne oppleve spennende situasjoner her. To herfra jaktet etter en svigermor, og en dronning kastet glans over kommunen.