KRISTIANSAND:

Det er varslet høy vannstand i dag, med en topp kl. 13.00. Da kan vannstanden stå over én meter over normalen langs kysten fra Egersund til svenskegrensen. Det betyr i tilfelle at vannstanden kan bli høyere enn under uværet i 1987. Dette varsler Kristiansand kommune på sin nettside.

Byingeniør Knut Kristensen ber folk sikre båter som ligger på brygger, og sjekke fortøyninger på båter i vannet. De som bor nær Otra og sjøen, bør også flytte opp ting fra kjellergulvet.

Varsler bølger på 20 meter

Bølger på opptil 20 meter er varslet i Skagerrak i dag. Utsatte steder i Rogaland, Vest-Agder og Østfold risikerer skader på grunn av uværet, varsler Meteorologisk institutt.

I forbindelse med den sterke vinden som er varslet, er det fare for uvanlig høye bølger i den sentrale delen av Nordsjøen og i Skagerrak. I verste fall kan bølger på opptil 20 meter forekomme ute i Skagerrak. Lørdag formiddag er det ventet signifikant bølgehøyde på 10 meter inn mot kysten av Sør-Rogaland og Vest-Agder.

Mindre enn i 1987

I 1987 var det kombinasjonen vindretning, høyvann og høy vannføring i Otra som førte til rekordhøy vannstand. Denne gangen slippes det mindre vann ut i Otra, slik at skadevirkningen trolig blir mindre ved denne stormfloen.

— Vi har i dag vært i kontakt med Agder Energi, som slipper ut vesentlig mindre vann i Otra nå enn i 1987. I 1987 ble det sluppet ut 1400 kubikkmeter i sekundet. Nå slipper de ut 500, sier byingeniør Knut Kristensen til kommunens nettside.

Han sier det er en viss fare for at enkelte hus kan få vann inn i kjelleren, dersom varselet slår til, og nevner Tangen som et utsatt område. Likeså kan en del hus nær Otra risikere å få vann i kjelleren. Havnevesenet frykter også at Kjosbukta kan merke følgene av høyt vann.

— Det folk kan gjøre, er først og fremst å sikre egne verdier. Denne gangen er det ikke nedbøren som blir et problem, derfor frykter vi ikke at rister blir tette av løv, sier Kristensen. Men dersom publikum oppdager at det kommer vann opp fra ledningsnettet, bes de ta kontakt med vakthavende oppsynsmann. Telefonnummeret er 38 02 93 63. Det er Fylkesmannen i Vest-Agder som har sendt ut varselet om høy vannstand. Kommunen har sjekket varselet fra Meteorologisk institutt. Nærmeste havn i oversikten er Tregde. Varslet viser at normal vannstand kl. 13.00 er 61 centimeter, mens forventet vannstand blir 145 centimeter. Deretter synker vannstanden sakte igjen.

I går blåste det vind opp i 22 sekundmeters styrke.

Les værmeldingen fra Meteorologisk Institutt her