KRISTIANSAND : De fleste har forsvunnet etter å ha fått avslag på asylsøknad eller i påvente av avslag.

— Dette er ganske udramatisk, hevder Tormod Fidje, leder regiondirektør for Utlendingsdirektoratet (UDI) Sør.

— At folk forsvinner frivillig er forholdsvis vanlig. Når politiet må komme og hente individer som ikke har fått godkjent søknaden sin, så koster det penger. Vi vet at en del som får avslag drar til andre land eller drar hjem igjen, men siden det ikke er noen utreisekontroll vet man ikke hvor de som forsvinner tar veien, fortsetter han.

— Det er viktig å huske at å oppholde seg på flyktningmottak er ingen tvang, men derimot et tilbud til mennesker som venter på behandlingen av søknaden sin, legger Fidje til.

Ved Flyktningmottaket tas også det hele med ro.

— Når en bruker velger å forlate mottaket så er det ikke lengre noe vi kan gjøre med saken. Vi har kontroll på de som er hos oss, og hvis noen velger å dra melder vi fra til UDI. En stor del søker seg kanskje inn til Oslo. Det er en større by der det vil være lettere å gjemme seg. Det er kanskje noen som oppholder seg ulovlig her i Kristiansand også, men miljøet her er mer «gjennomsiktig», og jeg går ut fra at man vil bli lettere oppdaget, sier Freddie Brandt, nestleder ved Flyktningtjenesten.

TONE ØVERLAND