AGDER: – Noen politifolk har valgt en tjeneste med tunge belastninger i form av turnus, mot at de kan gå av ved fylte 57. Andre har valgt karriere, og det er greit nok. Men det blir litt Ole Brumm-mentalitet når de helt på tampen av karrieren skal komme inn og få begge deler, sier plasstillitsvalgt ved Operasjonssentralen ved Agder politidistrikt, Asbjørn Enoksen.

– LIKER DET IKKE. Han og hans kolleger reagerer på praksisen de siste årene der lensmenn og andre politiledere mot slutten av 50-årene søker seg nedover til lavere stillinger. En lensmann har i utgangspunktet 70 års aldersgrense, men kan gå av ved 67. Vanlige polititjenestemenn har en aldersgrense på 60 år, men de aller fleste kan gå av ved fylte 57. Flere tidligere lensmenn bekrefter overfor Fædrelandsvennen at det har vært vanlig ved Agder politidistrikt å søke seg over til lavere stillinger for å kunne gå av tidligere.

Lavere polititjenestemenn reagerer på måten dette har vært gjort på. Når politiledere har blitt ansatt i operative stillinger med turnustjeneste, mener de ansatte hensikten har vært at de tidligere lederne skal få med seg en høyere pensjon. Fordi turnustjeneste gir flere pensjonspoeng.

– Medlemmene liker det ikke i det hele tatt, sier Asbjørn Enoksen.

Etter flere henvendelser fra sine medlemmer har han tatt saken opp videre i systemet. Leder av Politiets fellesforbund på Agder, Ernst Olav Lunde, bekrefter misnøyen.

– En del som har jobbet skift i mange år reagerer når andre kommer inn helt på slutten av karrieren, sier Lunde. Styret i fagforerningen skal ta saken opp like over nyttår.

AVVISER. Arvid Omdal (58) er blant dem som har benyttet seg av muligheten til å søke seg nedover i systemet fra stillingen som lensmann. Etter flere år som lensmann i Lillesand tok han jobb på Operasjonssentralen som ligger i Kristiansand, der han var i et knapt år før han gikk av.

– Jeg har ikke gjort noe galt og søkte bare en ordinær stilling. Det er helt vanlig måte å gjøre det på, både her i distriktet og andre steder.

Omdal avviser at det var økonomiske motiver bak og sier han har gått mange turnusvakter opp i gjennom tjenesten.

– Men andre i etaten reagerer på denne måten å gjøre det på?

– Det har de etter min mening ikke noen grunn til. Jeg har handlet i overensstemmelse med reglene, sier Omdal.

GÅR AV. Ivar Bronebakk (59) er inne i sine siste dager som lensmann i Vennesla og Iveland. Ved årsskiftet går han over i en lavere stilling og planlegger å pensjonere seg etter noen måneder.

– Jeg har som mange andre søkt meg over i en stilling med lavere aldersgrense. Ingen er tjent med umotiverte lensmenn på 70 år, sier Bronebakk.

– Men jeg har jobbet turnus halve yrkeslivet mitt. De siste månedene vil ikke bety noe særlig fra eller til for pensjonsutbetalingene mine, sier han.

Fakta:

?Det er tre pensjonsgrenser i politi— og lensmannsetaten

?70 år: Lensmenn og politistasjonssjefer

?63 år: Lavere tjenestemenn i lensmannsetaten

?60 år. Lavere tjenestemenn i politietaten

?Alle kan imidlertid gå av tre år før hvis de har lang nok tjeneste bak seg

vidar.udjus@fvn.no – 38 11 32 48