FARSUND : Ifølge Haukeland Universitetssykehus er tilstanden kritisk men stabil.

Mannen skulle frakte en seilbåt fra Antwerpen til Stavanger. Utenfor Lista sank båten i grov sjø. Mannen ble funnet igjen bevisstløs på en redningsflåte.

— Politiet er avhengig av at mannen våkner for å få mer informasjon om ulykken, sier operasjonsleder i Agder Politidistrikt, Toralf Jørgensen.

Mannen hadde vært på jobb da det gikk helt galt i den voldsomme vinden som skapte så grov sjø i Nordsjøen og Skagerrak.

52-åringen fra Oslo ble plukket opp av et Sea King-redningshelikopter 20 nautiske mil (37 kilometer) sørvest for Lista, sterkt nedkjølt og bevisstløs.

Han er ansatt i et befraktningsfirma i Oslo som hadde påtatt seg å frakte den 38 fot store seilbåten i glassfiber fra Antwerpen til Stavanger. Der skulle den overtas av den nye eieren, som hadde kjøpt båten brukt i Nederland. Kjøperen selv skulle så seile båten fra Stavanger til den nye hjemmehavnen på Møre. Det meldte TV2 Nettavisen i søndag.

— Redningsaksjonen begynte med at vi plukket opp noen svake signaler fra en nødpeilesender lørdag morgen rundt klokken sju, opplyser redningsleder Eirik Walle ved Hovedredningssentralen på Sola.

Signalene var ikke bare svake, de var også «umodulerte», det vil si at de ikke lot seg retningsbestemme. Etter hvert ble signalene imidlertid peilet såpass godt inn av fly at et helikopter kunne sendes ut. Klokken 09.15 oppdaget så helikoptermannskapet redningsflåten som lå og ble kastet rundt i bølgene. De klarte å heise den bevisstløse mannen om bord. Deretter ble han fløyet til Haukeland universitetssykehus i Bergen.

Hovedredningssentralen og politiet i Hordaland visste først ikke hvem personen var, men puslespillet ble løst utover lørdagen.

— Hadde han ligget lenge på flåten?

— Vi antar rundt tre timer, men vi kan ikke være sikre, sier redningsleder Eirik Walle.

Hva som konkret har forårsaket forliset, utover at det skjedde i grov sjø, vet man ikke på Hovedredningssentralen. Båten er ikke funnet og regnes som sunket.

Hovedredningssentralen opplyser ellers at ingen fra Lista eller Agder for øvrig var involvert i redningsaksjonen. Alt ble styrt fra Sola.