KRISTIANSAND: Straks etter de obligatoriske 12 klokkeslagene i går klang refrenget til Rolf Løvlands Start-sang over Torvet.

— Jeg prøver å se på livet i bredt perspektiv, sier domkantor Andrew Wilder, som sa ja på strak arm da oppdraget kom et snaut døgn i forveien.

Det er storsinnet sagt og raust gjort av mannen på klokkespillkrakken. For Andrew Wilder har i alle år hatt et anstrengt og lenge traumatisk forhold til fotball.

— Min udugelighet i sport kostet meg både juling og slag med spanskrør, sier briten, som er oppvokst i London, bare et steinkast fra Loftus Road, hjemmebanen til Queen's Park Rangers.

Men han har bodd lenge nok i Kristiansand til å vite at mye er annerledes her enn i 1960-tallets London.

I alle fall i år, når byens klubb kjemper om å bli best i landet.

Da bidrar gjerne Andrew Wilder på sin måte.

— Min eldste datter har faktisk spilt Start-sangen på hardingfele, sier Wilder, som ber folk ikke ta helt av:

— Helt fint at vi kan bidra til glede og at Start gjør det bra. Men folk må bare ikke bli for høye i hatten, advarer domkantoren i Kristiansand.

Strak arm

Det var torsdag at Kari Sædberg, markedskonsulent i Start, ringte og sendte e-post til Domkirkens daglige leder Sven Jørgen Sørensen med forespørsel om å klokkespille refrenget til klubbens sang de tre nærmeste fredagene klokken 12.00, altså til årets fotballsesong er over og Start forhåpentligvis er seriemester.

— Jeg kontaktet vår domkantor, siden det er han som er kirkemusikalsk ansvarlig, sier Sørensen, selv ihuga Start-supporter.

Samme kveld fikk Wilder notene til «Elleve mann med bein av stål», arrangert for piano og orgel av kantorkollega Johan Varen Ugland i Lund.

— Andrew Wilder var veldig positiv, selv om han nok har et annet forhold til fotball, fremholder Sven Jørgen Sørensen.

Reglene

Regelverket, vedtatt av menighetsrådet, sier at «musikk som fremføres fra kirketårnet må ikke assosieres med noe som bryter med kirkens forkynnelse».

Menighetsrådet har også sagt at bruk av kirkens instrumenter helt og holdent er opp til domkantors skjønn.

Også fra gammelt av har kirkeklokker gjort mer enn ringe inn høytider, kime til høymesser og kunngjøre kirkelige handlinger. De ble også brukt til å varsle katastrofer og kalle barn hjem ved mørkets frembrudd.

Ros

Etter mikrokonserten fra kirketårnet gikk Wilder ned på kirkebakken. Blant mange blide fjes så han ansiktet til Kari Sædberg:

— Fantastisk flott. Dette bare må gjentas.

— Ideen var din?

— Ja visst. Det er vel lov å være litt gal? Men det er jo flott at folk fra alle kanter er med oss, også fra kirkelig hold, mener Sædberg.

Det med kirkelig hold er ingen nyhet. Avdøde pave Johannes Paul II tillegges uttalelsen «av alt uviktig i livet, er fotball viktigst».

Avdøde Liverpool-manager Bill Shankley gikk vesentlig lenger:

«Fotball handler ikke om liv og død. Det er langt viktigere».

Ikke desto mindre får Andrew Wilder et praktisk problem med spill om to uker. For da er han i Göteborg. Men nøtta lar seg knekke ved at den fotballuinteresserte domkantoren vil gjøre digitalt opptak av refrenget slik at det også kan lyde fra domkirketårnet 28. oktober.

I