— Alle vi sender til Afghanistan er der for å skape fred. Det er utgangspunktet. Angrep er helt unntaksvis. Det kan like gjerne være at man flyr og viser sin tilstedeværelse og sin støtte, sier Strøm-Erichsen til NTB.

— Men flyene kan brukes i rene angrep?

— Det kan selvfølgelig skje, men det er ikke det som er målsettingen. Hvis det skulle oppstå kritiske situasjoner på bakken, så er det helt nødvendig med fly for personellets sikkerhet. Det er det som er lagt til grunn for vår vurdering, sier Strøm-Erichsen.

Støtter hverandre

Sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) redegjorde forsvarsministeren onsdag i Stortinget om vedtaket om at Norge vil bidra med tre eller fire F 16-fly i Afghanistan fra februar til mai neste år.

Flyene skal inngå i den NATO-ledede sikkerhetsstyrken i Afghanistan (ISAF), men Strøm-Erichsen sier flyene også kan bli bedt om å støtte bakkepersonell fra den amerikanskledede operasjonen Enduring Freedom (OEF).

— Det er en avtale fra 2003 mellom OEF og ISAF, som sier at man kan ha gjensidig støtte fra hverandre. Det kan være fly eller andre ting, hvis det skulle oppstå situasjoner hvor det skulle bli behov for det, sier Strøm-Erichsen.

Nettopp dette spørsmålet har engasjert opposisjonen i SV, som mener denne støtten er i strid med intensjonene i Soria Moria-erklæringen om at Norge skal trekke seg helt fra OEF og bruke sin militære innsats i fredsøyemed.

Strøm-Erichsen påpeker på sin side at siden ISAF i dag ikke har fly, er det amerikanerne som har bidratt med dette.

— Så vi må huske på at fram til i dag har støtten helst gått andre veien. Det er ISAF som har fått støtte fra OEF sine fly, sier forsvarsministeren.

Nederlandsk kommando

Ifølge forsvarsministeren skal flyene inngå i en nederlandskledet avdeling i ISAF-styrken. De vil bli stasjonert i Kabul.

— Formålet er å sikre Isaf-styrker tilgang til jagerfly som kan demonstrere tilstedeværelse, og om nødvendig gi nærstøtte fra luften hvis det skulle oppstå kritiske situasjoner på bakken, sa forsvarsministeren i sin redegjørelse i Stortinget.

Utenriksminister Støre sa at regjeringen er innstilt på å videreføre det norske militære engasjementet på minst samme nivå som i dag. I dag er bidraget til ISAF-styrken på rundt 400 personer.

— Avslutningen av det norske bidraget til den amerikanskledede Operation Enduring Freedom vil gi ytterligere rom for å konsentrere vår innsats i den NATO-ledede ISAF-styrken, sa Støre.