LILLESAND: — Dette er spennende. Og kommunen er veldig positiv til at vi legger til rette for at det bygges boliger med livsløpstandard og lavt energibehov. Vi har en intensjonsavtale med Husbanken som gjør at husbyggerne får god finansiering, sier Thomas C. Wiborg.

— Vi vil ha i klausulen at husene skal tilknyttes et gassnett. Folk er selvsagt ikke nødt til å bruke gass om de ikke ønsker det. Men med tanke på fremtidige energipriser kan det bli lønnsomt. Selv om det blir noe dyrere å bygge på denne måten, sparer man det inn på sikt, sier Wiborg.

På utbyggernes hjemmeside lokkes det med vakkert turterreng og historiske omgivelser, kombinert med badestrender og småbåthavn. Justus Wiborgs arvinger skal nå presentere Øvre Kaldvell boligområde for Lillesands politikere.

Området er på 74 mål og eies dels av Lillesand kommune og dels av arvingene. Tirsdag skal planutvalget ta stilling til om reguleringsplanen kan legges ut på en høringsrunde.

Planområdet ligger oppe i heia vest for det nedlagte sykehjemmet på Kaldvell, et hus der Justus Wiborg engang bodde. Asplan Viak har stått for arbeidet.

Det legges opp til en variert bebyggelse med hovedvekt på eneboliger, men også rekkehus og terrasseblokker.

Utbyggerne foreslår en samlevei til området som følger dagens trasé opp mot Øygemyr. Veien vil få en egen gang- og sykkelvei. Den endelige plasseringen av krysset med dagens E 18 er ikke avklart. Dette må seees i sammenheng med en planlagt gang- og sykkelvei langs fjorden.

Det er satt av relativt store friområder. Særlig viktig blir det å bevare vegetasjonen ned mot Kaldvellelva. Sørøst i området ligger den gamle Postveien som i dag er tursti. Her foreslås det en kultivering og å ta deler av området i bruk til ball- og lekeplass.

Det legges kloakkledning ned til en pumpestasjon ved dagens E 18. Her ligger det alt en vannledning med tilstrekkelige dimensjoner. Selv om nye E 18 ikke blir så langt unna, blir det ikke nødvendig med skjermingstiltak.

Det er denne planen som er det mest konkrete på Kaldvell nå. I tillegg har Andreas K. L. Ugland store planer om boliger og næringsarealer.

— Uglands planer var så omfattende at vi fant at de måtte diskuteres i forbindelse med kommuneplanen. Rulleringen skal opp i bystyret i juni 2006. Uglands planer omfatter området fra Hauefjell og mot kommunegrensa til Grimstad, sier Lillesands utviklingssjef, Leif Kjørsvik.

Det som har kommet inn nå i det siste for Kaldvells vedkommende, er Sparebanken Sørs kjøp av det tidligere sykehjemmet.

— Banken ønsker å bruke det som et kurs- og konferansesenter, primært for sine egne. Men de er ikke fremmed for å slippe til lokale kunstforeninger eller andre med lokal tilhørighet. Men ettersom denne bruken ikke er i samsvar med kommuneplanen, skal det også lages en reguleringsplan for denne eiendommen. I tillegg har vi en ferdig godkjent reguleringsplan for gang- og sykkelvei fra Kaldvellelva til Svennevig bru. Men hvis Ugland får gjennomslag for sine planer, må den justeres, sier Kjørsvik.