agder: — Skal vi se - jo, det har vi! konstaterte Merete Væting etter å ha kikket på spisekartet til sommerrestauranten Åsines på Herefoss i Birkenes. Så forsvant hun inn på kjøkkenet, hvor barnebarnet til selveste Åsine regjerer. Kort etter kom hun ut igjen med - TA-TAA!! - Vinneren i Hennes Majestets Store Rægesmørbrødtest 2003.De vitale mål: 27 stooore, delikate og friske ræger som aldri har opplevd nederlaget ved å bli lagt på lake. Litt medfølgende rogn, skikkelig loff, salat, sitron, tomat og majones, det hele sjarmerende og velvillig servert av Merete. Alt hun ønsket til gjengjeld, var moderate 48 kroner til å legge i Åsines kassaapparat.En verdig Vinner, alt tatt i betraktning, derunder forholdet pris/kvalitet, samt geografien. Herefoss ligger et stykke inn i landet.Nede ved kysten var for øvrig testdeltagelsen større. Og der lå den klare sølvmedaljevinneren: Værtshuset Pieder Ro på Fiskebrygga i Kristiansand.- Vi har egentlig ikke rægesmørbrød på menyen, men vi skal så gjerne lage til dere, sa servitør Kirsti Haukaas imøtekommende til hoffreportere på hvileløs jakt etter perfeksjonen. Resultatet var så flott at det sporenstreks ble bestilt «samme som de fikk» fra diverse nabobord. 58 ferske (om enn litt små) ræger, lekkert dandert med en kvast frisk basilikum som prikken over i'en, smakte fortreffelig.At prisen på 79 kroner var rekordhøy, får så være, selv om kontrasten til Åsines var påfallende og nok hindret delt førsteplass.Den Store Rægesmørbrødtesten, grundig gjennomført til Folkets beste, ga for øvrig oppsiktsvekkende resultater.Testen startet med at to hoffreportere, på Majestetens befaling, la i vei fra Kristiansands strandsone til Mandal. Der kom den skammelige sannheten for en dag hos Edgar's Bakeri & Konditori - etter at en rekke etablissementer hadde vist seg ikke (!) å ha rægesmørbrød på menyen: «Vi har rundstykker med ræger, men ikke brød. Skjærer vi opp et brød og bruker noen få skiver, får vi ikke solgt resten», ble det erkjent uten blygsel. Tonen var satt. Rundstykker dominerte over loffskivene. Og ræger fra lakespann, ikke ferske fra fiskeren. Det ble så mange lakevasne rundstykker i løpet av dagen at hoffreporterne til slutt måtte søke kyndig hjelp mot overdose rægesmørbrød. Selv hos Helmershus i Grimstad, som tok 65 kroner for et rægesmørbrød, var de hentet fra lakeboks. Faktisk var det kun de to klassevinnerne som kunne by på ferske reker. Og tro oss, kjære leser: Forskjellen er stor. (Prøv gjerne selv.)Ellers er det oppsiktsvekkende hvor mange etablissementer som ikke serverer rægesmørbrød, selv basert på rundstykker. Til og med på Fiskebrygga i Kristiansand må det altså spesialbestilles. At man tilbyr baguetter, rægetallerkener og annet av nymotens påfunn, kan være vel og bra. Men her snakker vi om den store kulinarklassikeren fra Hennes Majestets rike: Rægesmørbrødet.ajak og rør