MANDAL: — En uheldig praksis, kommenterer miljøverndirektør Erling Vindenes hos Fylkesmannen i Vest-Agder.

Statistikken for fjoråret forteller at Mandal kommune fikk 33 søknader om dispensasjon for bygging i strandsonen. Hele 28 av disse fikk søknaden sin innvilget, som vil si i nesten 85 prosent av tilfellene.

Bare kommunene Fjell i Hordaland og Kvænangen ga flere dispensasjoner: 52 av 59 tilfeller i Fjell, mens Kvænangen ga alle de 40 som søkte lov til å bygge.

På sjetteplass finner vi Flekkefjord, der 20 av 30 fikk ja på søknaden. Ellers er ikke Vest-Agder representert på tjue-på-topp-lista. Fra Aust-Agder er Risør, Tvedestrand, Grimstad og Kragerø blant kommunene som gir mange dispensasjoner.

Liker ikke praksis

Vindenes sier han er klar over at Mandal gir mange dispensasjoner, og at det er en praksis Fylkesmannen ikke liker. Derfor har da også Fylkesmannen påklaget flere dispensasjoner gitt av planutvalget, noe som har fått lokalpolitikerne til å steile. De mener Fylkesmannen truer lokaldemokratiet ved å omgjøre vedtakene.

— Vi gjør i så fall den jobben vi er satt til, og er ikke mer strenge med Mandal enn ellers. Men det er jo opplagt slik at når en kommune som Mandal har mange dispensasjoner, betyr det jo en del klager fra vår side, sier Vindenes.

Han tror ikke uten videre at Mandal, og for så vidt Flekkefjord, er så mye mer slepphendte med hva som skjer i hundremeters beltet enn andre.

— Blant annet er de i Mandal svært flinke til å melde fra hva de gjør i disse dispensasjonssakene, som igjen gjør at deres saker havner i statistikkene det her er snakk om. På den måten får vi også mulighet med å komme med innsigelser, sier Vindenes.

Han sier flere kommuner har vært for dårlige til å sende inn disse sakene til fylkesmannen, men at dette har bedret seg merkbart de siste to årene.

<p/>

<b><font size="2" face="Verdana,Arial,Helvetica" color="#ff0000">Vil du lese mer? Se vår papirutgave.</font></b>