GRIMSTAD: — Joda, vi startet bryggingen av juleølet allerede i juli, smiler daglig leder Morten Huth og sjekker gjæringen i den tidligere meieritanken. Snart skal det tappes «Julesnadder» på flasker, og dermed skal ølkjennere få et nisjeprodukt som de store bryggeriene ikke kan levere.I det lille mikrobryggeriet Nøgne Ø - Det kompromissløse Bryggeri har alt hittil vært basert på dugnad. Men nå begynner det å bli fart på sakene. Snart skal de flytte ut av de få kvadratmeterne de har i Reddalsveien i Grimstad, og inn i store og funksjonelle lokaler på Gamle Rygene kraftstasjon. Så snart flyttesjauen er unnagjort, og det nye bryggeriet står klart, skal det også satses mer på markedsføringen av nisjeølet. Morten Huth er den første heltidsansatte i firmaet, og han skal forsøke å få det spesielle ølet ut på markedet. Skal dobles

I 2002 startet Kjetil Jikum og en kompis planleggingen av bryggeriet. Gammelt meieriutstyr ble kjøpt inn, det ble sveiset og montert, prøvet og feilet, før det første ølet ble brygget og solgt året etter. Jikum er en anerkjent hjemmebrygger som har fått en rekke priser, og det er hans oppskrifter som danner grunnlaget for dagens øl. - I fjor tappet og solgte vi 125.000 flasker øl, sier Tore Nybø fornøyd. Sammen med fire andre privatpersoner i Grimstad-området eier han Nøgne Ø. I år blir det atskillig flere flasker, og neste år er planen å selge 250.000.- Foreløpig har vi tappet og korket flaskene for hånd. Familiene og barna våre har stått på både tidlig og sent for å jobbe dugnad, ler Nybø. Ikke rølpeøl

Spretter du en flaske fra Nøgne Ø skal det gjøres med andakt og respekt. Dette er ikke ølet du kjøper som en sixpack og rølper med på fest. Smaksopplevelsen skal nytes, uten kompromisser.- Ølet vi brygger er ale, og må ikke forveksles med vanlig pils, forklarer Huth. Ale er et overgjæret øl basert på engelske tradisjoner innen brygging, og blir framstilt i variantene fra «lysmørkt» til «mørkmørkt» øl.- Dette er et øl som overgjærer i en temperatur på mellom 15 og 20 grader. Det betyr at gjæret flyter opp på toppen av brygget. På vanlig pils starter gjæringen på 5-10 grader, og da faller gjæret til bunns, forklarer Huth. Tankene i bryggeriet er på rundt 700 liter, og her står ølet bare i fem-seks dager før det tappes på flasker. Tiden på tankene avhenger av hvor sterkt ølet skal bli.- Så fort det har havnet på flasker, skal det ettergjære tre-fire dager i 30 graders varme. Deretter lagres det mørkt og i kjellertemperatur, forklarer Nybø. Nøgne Ø produserer nemlig et flaskemodnet øl. Det vil si at ølet nærmest er for en årgangsvin å regne - det blir bedre etter et par års lagring på flaskene. Derfor er holdbarhetsdatoen hele seks år fram i tid. Kun av glass

Ølet er ufiltrert og upasteurisert. Det betyr at det blir litt bunnfall i flasken, men det blir mye mer levende. Ettergjæringen på flasken gir samtidig en naturlig kullsyre, forklarer Nybø. - Da skjønner du nok at dette ølet må drikkes av glass. Det aller beste er å helle fra flasken en eneste gang - da grumser du ikke opp bunnfallet, fortsetter Huth. Navnet Nøgne Ø assosierer en smule med Terje Vigen, «den underlige gråsprengte på den ytterste nøgne ø».- Ja, og så rodde han ensom blant store krigsskip. Attpåtil var det etter korn, og vi er jo også nokså små, forklarer Huth og Nybø mens de finner fram de ulike produkttypene sine.- Se her, vi lager fem ølsorter til Vinmonopolet. Disse er såpass sterke at vi ikke får selge dem i butikk. De sterkeste holder ti prosent, smiler Huth lurt. Venneforening

Tre typer juleøl og et påskeøl står også klart. - Men vi leverer fire sorter til vanlige butikker også, legger Huth til. Foreløpig er det flest lokale forretninger som selger ølet fra Nøgne Ø, men de har også fått innpass i Oslo, Trondheim og Tromsø.- Få med at vi har litt eksport også. Svenske Systembolaget har bestilt av oss, og danskene kjøper også, sier Nybø stolt. Enda bedre er det at Nøgne Ø er inne i et prøveprosjekt på leveranser til ølfestivaler og et par engelske puber. - Og så har vi egen venneforening i Kristiansand. Vi bør vel kunne få skryte av at vi også er på en verdensomfattende ratingliste - der ligger på 66.plass. Der havnet vi etter at ølkjennere hadde sagt sitt om brygget vårt, smiler Morten Huth tilfreds.