KVINESDAL: — Bæææææ, mekrer blæsesauen. Det sorte og hvite lammet formelig spinner på catwalken (eller skal vi si «sheepwalken»?) i iveren etter å komme seg vekk. Sauebonden med det høyst passende navnet Knut Ulland har sin fulle hyre med å holde værlammet i sjakk. Han var en av dem som viste fram dyr på sauesjået i Kvinesdal i helgen.Det tradisjonsrike arrangementet trakk mange hundre mennesker både fredag og lørdag, og de fleste av dem kom for å spise. Stekeosen hang tjukt over det avsperrede Kvinesdal sentrum da Fædrelandsvennen ankom lørdag ettermiddag.- Folk følger nesen, sier grillmester Frank Oddvar Toresen. Han er i ferd med å samle sammen siste rest av de 200 kiloene grillkjøtt Gilde hadde tatt med seg. Tre og en halv time har kvindølene brukt på å spise opp alt sammen. Nå strekker folk i køen hals for å se om de har sjanse til å få en slings av svinefilet, burger eller lammekotelett før det er tomt.- Det har vært fint vær og det har stått tjue i kø hele dagen, opplyser grillkollega Terje Rørvik. Grillen står fornuftigvis ute i friluft. Det hadde ikke vært så lurt å grille 200 kilo inne i teltet.Der går det likevel for seg, for her kokes og bakes det på harde livet. De godt voksne damene Solveig Rostøl og Lisbeth Høydal har kledd seg i skaut og forkle mens de lager hellekake til en umettelig kø. - Det heter heddekake, og den kommer fra Fjotland, forklarer Solveig Rostøl. Lenger borte går Hauglandspylsa unna som hakka møkk (vi smakte, og den er god!), og enda lenger borte står kompe og fårikål på menyen.- Denne er veldig god. Jeg visste hvor jeg skulle gå for å få den beste kompa. Spiste denne i fjor også, sier Jan Ove Ree, som spiser kompe med kålrabistappe og salt sau.Det er mulig sauen til Olav Harbakk aner faren for å ende i den sorte gryte. Værlammet går i hvert fall i kne på catwalken i sin iver etter å komme seg vekk.- Det er bare værer som er lov å vise på sauesjå. Mattilsynet tillater ikke søyer. Det er lover for alt nå, sier Harbakk hoderystende. Lammet hans har blå sløyfe, noe som betyr at den er kvalifisert til å stille i finaleomgangen noe senere på dagen.- En god sau kjennetegnes av kjøttfylde og god ull, forklarer Harbakk. Også i sauemiljøet legges det stor vekt på stamtavlene. Imens spises det videre. Selv om det kan virke slik, handlet likevel ikke alt om mat denne dagen. En god del handlet for eksempel også om ullprodukter, og i andre salgsbuer falbys for eksempel støvsugere, treskulpturer, hjemmelaget saft, antikviteter, smykker og lekepistoler. - Det beste med sauesjået er å treffe folk, sier Ole Jerdal der han sitter på en benk sammen med Guttorm Eftestøl og Ingebret Narvestad.- Sauen da?- Den er nummer sju, ler Jerdal.