To diplomater, Tomas Stangeland og Ola Storberg, er sendt fra ambassaden i Washington, og tre personer har kommet fra den nyopprettede krisegruppa i Utenriksdepartementet i Oslo. De skal hjelpe det norske generalkonsulatet i Houston etter orkanen Katrina. Sammen har de klart å spore opp over 160 nordmenn som var i New Orleans-området da orkanen slo til.

– Det er godt å få litt hjelp, bekrefter generalkonsul Elisabeth Roderburg overfor NTB.

Generalkonsulatet har fått beskjed fra amerikanske myndigheter om at alle utlendinger som er evakuert fra idrettshallen Superdome i New Orleans, nå skal sendes til Houston fordi en rekke konsulater finnes i byen. Én nordmann er fortsatt savnet etter katastrofen.

Busslaster

Representantene fra ambassaden og generalkonsulatet var på plass ved Houston Astrodome da de første busslastene med flyktninger og evakuerte fra New Orleans ankom den enorme idrettshallen.

Side om side med andre diplomater sto de ved inngangen til arenaen for å sjekke om det var utlendinger med i bussene fra New Orleans. Britene stilte med et gedigent flagg. Norge har med et litt mer beskjedent bordflagg. Men ingen nordmenn var med de første bussene.

Etter evakueringen av Superdome i New Orleans har de norske diplomatene vært i Houston Astrodome for å gå gjennom arenaen og for å henge opp flere plakater og norske flagg. Veggen med etterlysninger etter familiemedlemmer har vokst seg stor i løpet av det siste døgnet.

Det norske flagget og beskjeden om å ringe generalkonsulatet er der fortsatt, men det ser ut som om den er i ferd med å forsvinne blant alle meldingene om savnede familiemedlemmer.

Frivillige

Et lite skilt ved inngangen på vestsiden av Astrodome annonserer at alle utlendinger skal registrere seg i «green room» på østsiden av arenaen. Etter å ha tråklet seg gjennom et hav av feltsenger med barn, familier, unge og gamle, kommer de norske diplomatene til et klamt, varmt lite rommet under tribunen.

Rommet er fylt til randen med frivillige som får utdelt oransje armbånd og arbeidsoppgaver.

– Beklager bryderiet, men nå er det bare registrering av frivillige her, sier en av dem.

– Plakatene må være feil. Prøv heller kontoret til Det føderale kontoret for krisehåndtering (FEMA) i annen etasje, sier kvinnen og gir ut et nytt armbånd til en frivillig.

Stengt kontor

Hallen må krysses på nytt. Nye rekker med feltsenger. Ute er det varmt og fuktig og inne merkes varmen godt selv om luftkjølingsanlegget står på. Vel oppe i annen etasje lyser en stor plakat at FEMA-kontoret er stengt for dagen. Klokka er kvart over sju om kvelden. Diplomatene får komme tilbake i morgen. Hendelsen er et godt eksempel på kaoset i kjølvannet av Katrina.

Sjansen for å finne nordmenn i Houston Astrodome er liten, men UD sjekker likevel den massive arenaen for å være på den sikre siden.

– Det synes som de fleste i Astrodome er afroamerikanere fra New Orléans, bekrefter generalkonsul Roderburg.

Utenfor Astrodome henger likevel ambassadens folk opp nye plakater og norske flagg. Slik er de på den sikre siden.