For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player.KRISTIANSAND: – Det yrkesforbud og den diskriminering disse retningslinjene (les: tilsettingskrav) representerer for samboere, skilte, homofile i samboerskap og kvinner som har utført abort, strider så grunnleggende med de liberale verdier Fædrelandsvennen er tuftet på og som vi regelmessig gir uttrykk for på meningsplass, at vi finner det vanskelig å samarbeide med høyskolen så lenge disse retningslinjene eksisterer og praktiseres.

Det skriver Fædrelandsvennens sjefredaktør Finn Holmer-Hoven i et brev til rektor Hans Aage Gravaas. Holmer-Hoven er ansvarlig redaktør for både Fædrelandsvennen og TVSØR.

NRK avventer

Også NRK Sørlandet nekter å fortsette samarbeidet med Mediehøgskolen hvis skolen ikke forandrer tilsettingsreglementet. Distriktssjef Steinar Nielsen sier samtidig at NRK-kontoret avventer hva som kommer ut av skolens arbeid med nytt tilsettingsreglement.

– Det reglementet skolen har i dag diskriminerer homofile og andre normale grupper av samfunnsborgere. Vi er derfor bekymret for rekrutteringen både av lærekrefter og studenter til skolen. Vi vil derfor revurdere samarbeidet med skolen. Heldigvis har skolen sagt at de gamle tilsettingsreglene er kastet i søppelbøtta. Nå håper vi at de kommer opp med et reglement som er mer i pakt med vår tid. Da kan vi fortsette dialogen, sier Nielsen til Fædrelandsvennen.

Hvert vårsemester tar de tre mediebedriftene i mot rundt tjue journaliststudenter fra Mediehøgskolen. Rektor Hans Aage Gravaas synes innstillingen av samarbeidet er trist.

– Jeg er veldig skuffet. Mest skuffet er jeg over at det ikke har vært anledning til å sette seg ned ansikt til ansikt å snakke om uenighetene. For Mediehøgskolen ville det vært fint å kunne utdype ulike sider av saken. Det kan være fint å ha en debatt i pressen, men jeg hadde likt av vi kunne snakket sammen. Det er ikke uvanlig at samarbeidspartnere har samtale både i forkant og etterkant av avtaler, sier Gravaas til Fædrelandsvennen.

Gravaas vil ikke kommentere Fædrelandsvennens beslutning før han har fått beslutningen skriftlig og med begrunnelse. Mediehøgskolens rektor vil også orientere styret om beslutningen.

Kontroversielt tilsettingsreglementet

Mediehøgskolen har i sommer vært under lupen hos både Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og ulike aviser. Årsaken er at ledelsen ved Mediehøgskolen har utarbeidet et verdidokument som styret har godkjent og de ansatte må forplikte seg til å etterleve.

I høst skal dette verdidokumentet gi grunnlag for utarbeidelse av nytt ansettelsesreglement.

I tilsettingsreglementet som har vært gjeldende til nå, men som altså skal revideres, heter det blant annet: «Utenomekteskapelig seksuelt samliv og samboerforhold kan ikke aksepteres. Homoseksuelt samliv strider også klart mot Bibelens normer og er uakseptabelt».

Heller ikke skilsmisse, samboerskap og abort har vært aksepteres blant Mediehøgskolens ansatte. I Fædrelandsvennen tidligere i sommer har rektor Hans Aage Gravaas stilt seg bak disse reglene.

En lærer ved Mediehøgskolen har sagt opp som følge av skolens innblanding i privatlivet.