Bodø: Den grusomme hendelsen ligger bare to timer unna når Irene Lokland sitter på en benk utenfor flyplassen i Bodø og forteller om opplevelsen.

Alt var normalt under flyturen med det tomotors Dornier-flyet fra Kato Air, helt til flyet begynte nedstigningen mot Bodø. Irene Lokland satt og leste og så ikke mannen som reiste seg opp og gikk inn i cockpit.

– En av de andre passasjerene fortalte meg etterpå at han så mannen ta øksa fram fra under jakka si da han gikk fram, forteller Irene Lokland.

Hun så heller ikke hva mannen gjorde, men fra passasjerene som satt nærmest, har hun fått høre at mannen umiddelbart slo løs med øksa på de to pilotene så blodet fosset.

– Så begynte flyet å rulle noe voldsomt, så kraftig at jeg trodde vi skulle dø, forteller Irene Lokland.

Det neste hun registrerte var at noen ropte «Kom og hjelp!». Hun satt bakerst i flyet, men tok seg fram mot cockpiten. Der lå to mann, en eldre og en yngre, oppå mannen med øksa.

– De hadde dradd ham ut av cockpiten, og jeg satte meg sammen med dem og passet på mannen. Han var aggressiv og forsøkte å komme seg løs. Han ropte «slipp meg», men alt gikk så fort, og jeg er fortsatt så rystet at jeg kan ikke si om han sa det på norsk eller engelsk, sier hun.

Etter at passasjerene hadde tatt kontrollen over mannen, fikk flygerne kontroll over flyet og signaliserte med tommelen opp til passasjerene at det skulle gå bra.

– Noen har fortalt meg at flyet på et tidspunkt gikk rett opp da det var 30 meter over bakken, men det fikk jeg ikke med meg i kaoset, sier Irene Lokland.

Sammen med de to mannlige passasjerene holdt hun mannen hardt fast til flyet hadde landet og det kom til folk som tok seg av ham.

Det er fortsatt ikke kjent hva slags motiv mannen skal ha hatt for ugjerningen, men passasjerene snakket etterpå seg imellom om det kunne være et selvmordsangep.

– Siden han ventet med angrepet til flyet var på vei ned, altså, men vi vet jo ingen ting, sier Irene Lokland.

Politiet har uttalt at mannen visstnok skal være av nordafrikansk opprinnelse. Irene Lokland mener at han ikke var særlig mørk i huden, hun la mest merke til at han var kortklipt. NTB