AUDNEDAL: — Det er flott at arbeidet nå kommer i gang. Det er ikke hyggelig å vite at farlige miljøstoffer er over hodene på oss og elevene, sier rektor Jan Fredrik Kirkedam.

Det er ikke småpenger Audnedal kommune må bruke for å skifte ut de i alt 81 lysarmaturene på barneskolen: 450.000 kroner. Også noen armaturer må skiftes ut på ungdomskolen.

For 450.000 kunne Kirkedam kjøpt inn og gjort mye på skolen sin, men han er helt klar:

— Denne utskiftingen er helt nødvendig og riktig. Og det er prisverdig at politikerne får dette prioritert nå, og ikke søker om utsettelse på arbeidet, sier Kirkedam.

Det dreier seg altså om lysarmaturene - ikke selve lysstoffrøret. I armaturen finnes en liten kondensator med miljøgiften PCB. Disse ble gjerne innmontert i armaturene i 1960-, 1970- og 1980-årene, før man gradvis ble klar over hvor farlige dette stoffet er. På Statens Forurensningstilsyns (SFT) internettsider står det følgende om det kvikksølvholdige stoffet, PCB:

PCB er giftig, kreftfremkallende og kan føre til hud-, lever-, reproduksjons- og nevrologiske skader.

Når PCB-holdig avfall kastes i naturen, på vanlige søppelfyllinger eller sammen med annet avfall, øker PCB-nivåene i naturen.

PCB lagres i fettvev og oppkonsentreres i næringskjeder der rovdyr og mennesker står øverst.

Sjekket av fagmann

— Vi hadde en elektriker her tidligere i år som så over det vi hadde av lysarmatur. 81 skal altså skiftes ut, sier Kirkedam.

Det er han glad for. - Skulle kondensatoren begynne å lekke kvikksølvgass, er det direkte farlig, sier han.

Han har vært rektor på skolen siden 1999, og har en gang i denne tiden opplevd at en slik kondensator har gått i stykker. - Men det oppstod ingen problemer med uhellet som vi merket, sier han.

Når lysarmaturene nå skiftes ut, benytter skolen sjansen til å felle inn fritthengende takplater i flere av klasserommene og gangene for å kunne få opp de nye armaturene. I tillegg gir dette en lyddempende effekt.

Frist med utskifting

Jobben med å skifte ut disse armaturene er av Statens Forurensingstilsyn satt til 1. januar 2005. For mange kommuner skaper fristen store problemer, ikke minst økonomisk. Forleden skrev Fædrelandsvennen om Søgne kommune, som må skifte ut 1500 armaturer, noe som koster mellom 2,5 og 3,0 millioner kroner. Mye penger for kommunen, som har søkt om å få fristen utsatt.

Fristen gått ut

Nå er imidlertid fristen for kommunene som ønsker å spre utgiftene over flere år, gått ut.

Og det er ingen bønn: Jobben skal være utført innen fristene som settes av SFT.

Hvis ikke vil det i siste instans kunne vanke tvangsmulkt og politianmeldelse på de kommunene som ikke får jobben gjort.

jarle.martinsen@fedrelandsvennen.no