MANDAL: Områder ved Jåbekk, Aurebekk, Ime og Marnarkrysset kan være aktuelle for plassering av den nye kirkegården i Mandal.

— Representanter fra arealplangruppa skal se på forslag til lokalisering av den nye kirkegården på østsiden av elva. Det er også etter forslag fra Mandal Kirkelige Fellesråd, sier kommunalsjef i Mandal, Hans Munksgaard.

I går var to av representantene fra arealplangruppa, Kjell Støle og Hans Munksgaard, på befaring i de aktuelle områdene. Også kirkeverge Håkon Sødal var med som observatør.

— Det er fullt på kirkegården i Mandal om ti-femten år, og selv om vi snakker om et tidsperspektiv på flere tiår fram i tid, er dette en viktig og nødvendig avgjørelse, sier Sødal.

Trygghet

Han peker på at den nye kirkegården ikke skal ligge for sentralt, men heller ikke for avsides.

— Det er viktig å ikke bare ha trygghet, men også å føle trygghet når en ferdes på en kirkegård. Kommunen må prøve å sette seg inn i følelser og opplevelser til mennesker når det bestemmes hvor den nye kirkegården skal ligge, påpeker Sødal.

Blant annet befarte gruppen områder ved Jåbekk nord for industriområdet, Storaker og Aurebekk, Berge på Ime og områder nord for Marnarkrysset, blant annet bak Kanten gård i Mandal.

— Det er tidligere regnet at vi trenger 32 mål til ny kirkegård. Det skal være kapell og parkeringsmuligheter, og det bør også reguleres inn en tomt til en eventuell ny kirke, sier Sødal.

Den nye kirkegården skal primært gjelde for befolkningen som tilhører Mandal (gamle Halse og Mandal).

— Når kommunen skal tenke så langsiktig, må politikerne også tenke infrastruktur, hvordan byen kommer til å utvikle seg, og hvor nye boligområder vil komme, påpeker Sødal.

Arealplangruppa skal etter planen legge fram forslag til plassering av kirkegården i slutten av november, og saken skal deretter behandles av bystyret.

Kjell Støle peker på at det er viktig ikke å sette av for lite område, av hensyn til senere behov og muligheten for utvidelse. Også framtidig trasé for E39 må tas hensyn til.

Det er første gang at et utvalg fra arealplangruppa befarer områder som kan være aktuelle for plassering av ny kirkegård.

— Vi har per i dag ingen konkrete forslag, men registrerer hva som kan være aktuelt. Vi må nok ut igjen mange flere ganger, samt snakke med grunneiere før vi kan komme med konkrete forslag, sier kommunalsjef Hans Munksgaard.

FAKTA

Gravplassene ved kirkegården i Mandal begynner å fylles, og innen ti-femten år må Mandal ha en ny kirkegård.

Gravantallet er på rundt 6000, og gjennomsnittlig antall gravferder i Mandal er på 122 i året.

Graver frigis og personer legges i dobbeltgraver, slik at det reelle behovet er i snitt 66 graver i året.