DRAMMEN: Dette skjedde etter at betongballasten på en høy bygningskran løsnet sammen med andre krandeler og falt like før halv elleve onsdag formiddag.

En 29 år gammel mann ble hengende i en sikkerhetsline fra krana. Mannen ble værende i lina i over 20 minutter mens brannvesenet desperat forsøkte å redde ham ned. Det viste seg at brannvesenets stige var for kort, og redningspersonellet måtte deretter klatre opp i krana.

Ved halv ett-tiden meldte Sykehuset Buskerud at også 29-åringen var død. Hjertet hadde stanset før mannen ankom sykehuset.

Sjokkerende syn

Krana er plassert mellom politihuset i Drammen og et leilighetskompleks under oppføring. Krana var under demontering da ulykken skjedde.

Politiet, som har direkte utsikt til bygningsområdet, ble øyenvitner til ulykken som inntraff ved 10.30-tiden onsdag formiddag.

– Jeg var i første etasje da det skjedde, og løp ut. Det var et sjokkerende syn. Det så kritisk ut for personen som hang i stroppen, sier politijurist Ingunn Hodne til NTB.

– Man blir selvfølgelig preget av at noe slikt skjer rett utenfor hovedinngangen til arbeidsplassen, sier politijuristen.

Prioriterer saken

Arbeidstilsynet ankom byggeplassen etter at ulykken hadde funnet sted. Tilsynsleder Jan Muggerud ved Arbeidstilsynets kontor i Drammen sier til NTB at granskingen av den tragiske arbeidsulykken får førsteprioritet.

– Når dødsulykker inntreffer legger vi alt annet til side, sier Muggerud.

Ifølge tilsynslederen er det hver enkelt arbeidsgiver som har ansvaret for å sikre sine ansatte på en forsvarlig måte.

– Det finnes ikke et bestemt regelverk for å sikre arbeidere i kraner, men en hovedregel er at alt skal foregå på en fullt ut forsvarlig måte. Hva som er forsvarlig må vurderes i hvert enkelt tilfelle, sier Muggerud.

Brukte sikkerhetsliner

Det er kranselskapet Kranor som eier ulykkeskrana. Administrerende direktør i selskapet, Tor Gunnar Stabæk, ankom stedet etter at ulykken hadde funnet sted.

I følge Stabæk hadde den omkomne 48-åringen arbeidet i firmaet i 20 år, mens 29-åringen hadde vært ansatt siden i fjor høst.

– Vi har aldri hatt ulykker før. Nå er ikke stemningen i firmaet noe særlig, sier direktøren til NTB.

Stabæk har ingen formening om hva som var årsaken til ulykken, og sier at begge de omkomne brukte sikkerhetsliner da krana kollapset.

Evakuerte politihuset

Kranarmen til den ødelagte krana befant seg rett over politihuset i Drammen da betongklossene raste i bakken. Politiet fryktet en stund at tyngdebalansen i krana hadde forskjøvet seg slik at kranarmen ville styrte rett i politihuset.

De to øverste etasjene i bygningen ble derfor evakuert, til det ble klart at krana var sikret og stabil. Veien forbi politihuset er stengt inntil videre for tekniske undersøkelser. (©NTB)