KRISTIANSAND: Tall fra Fosterhjemstjenesten gir grunn til ettertanke.

I fjor ble det søkt om fosterhjem for 94 barn og unge fra Vest-Agder og 25 fra Aust-Agder.

Denne uken pågår en nasjonal kampanje med målsetting å rekruttere flere fosterhjem.

— Vi trenger henvendelser fra alle typer familier som har mulighet til å åpne sitt hjem for et barn ekstra. Det gjelder både single, godt voksne folk med store barn som har flyttet ut, barnefamilier og par uten barn. God tid, stort hjerte og omtanke for andre, er en forutsetning, er sier rådgiver i fosterhjemstjenesten i Kristiansand, Torhild Mosby.

De fleste søknader som kommer til barne-, ungdom- og familieetaten gjelder barn i 10-12 års alderen. Nesten halvparten av barna har søsken det også er søkt fosterhjem for.

— Det er særlig utfordrende å finne fosterhjem for søsken, barn med spesielle behov, eldre barn og ungdom. Vi har mangel på familier som er villige til å bli fosterhjem for disse gruppene, sier Mosby.

Hun forteller at det hvert år arrangeres opplæringskurs for voksne som er interessert i år bli fosterforeldre.

Denne helgen samles kommende fosterforeldre fra hele Sørlandet på opp Dyreparken Rica Hotell.

— Målet er å fylle tre slike kurs i løpet av året, og det er fortsatt mange ledige plasser. Vi håper på 30 nye familier, selv om det ikke er nok til å dekke behovet. Vi trenger et jevnt tilsig, sier rådgiver Torhild Mosby.

Hun forteller at mange av dem som tar kontakt med fosterhjemstjenesten har tenkt gjennom dette lenge, i mange år faktisk.

Kurset er ofte puffet som skal til for å ta kontakt. Hos andre bidrar kurset til at det blir sådd en tanke.

— Selv om de fleste familier velger å gå videre i prosessen, er det også familier som i løpet av kurset bestemmer seg for å takke nei i denne omgang. Valget betyr en inngripen i familien og det er viktig å bruke god tid, sier hun.