KRISTIANSAND: — Et meget profesjonelt utført smuglingsforsøk, sier Helge Breilid, kontorsjef i tollvesenet i Kristiansand.

Det var tollvesenets folk som avslørte det store narkotikapartiet i en rutinekontroll på Kristiansand havn lørdag kveld.

To polakker, den ene 35 år gammel, den andre 27, ble pågrepet av politiet og senere varetektsfengslet. Den ene har nå tilstått smuglingsforsøket, mens den andre nekter å si noe som helst.

Politiet bekrefter beslaget overfor Fædrelandsvennen, men har få opplysninger om hvor narkotikaen skulle.

— Jeg kan bekrefte at to polakker sitter i varetekt etter beslag av ti kilo amfetamin. Vi har forsøkt å finne ut noe om mottaksleddet, men det ser ikke ut som om vi når fram, sier Arne Pedersen, kriminalsjef i Agder politidistrikt.

Kurerer

Dermed står politiet tilbake med to polske narkotikakurerer, som ble tatt på fersk gjerning.

Helge Breilid sier de to polakkene ble stoppet i en ren rutinekontroll da de kom kjørende i land fra danskefergen «Christian IV» lørdag kveld.

— De kom kjørende i en spanskregistrert bil, og tolleren på kaia stoppet bilen for å ta en liten prat med dem. Samtalen forløp på en slik måte at tolleren besluttet å foreta en kontroll av bilen, sier Breilid til Fædrelandsvennen.

En narkotikahund ble satt på jobben, og det varte ikke lenge før den markerte i bilen. Da var det bare for tollerne å begynne å skru ut interiøret.

— Vi demonterte baksetet og tok ut bakseteryggen med isolasjonsmatter og det hele. Tollerne kom etter hvert ned til bensintanken, sier Breilid.

Og bensintanken viste seg å inneholde et spesiallaget, hemmelig rom. Dette rommet var fylt med pakker som inneholdt et hvitt pulver.

— Det luktet og så ut som amfetamin, sier Breilid.

Mens letingen pågikk snakket polakkene på gebrokkent engelsk. Men etter funnet av narkotikaen, gikk de over til morsmålet.

Magefølelse

Breilid sier det var ren teft og magefølelse som førte til at tolleren på vakt fattet mistenke til polakkene.

— Vi hadde ingen etterretningsopplysninger om at et narkotikaparti var på vei, sier han.

Amfetaminbeslaget er det største narkotikabeslaget på flere år i Kristiansand. I 2004 ble en nigerianer tatt med 1,6 kg kokain i bagasjen. I 2001 ble en kosovoalbansk asylsøker stoppet med ti kilo heroin i Kristiansand havn.

Kriminalsjef Arne Pedersen sier det er umulig å si om hele eller deler av amfetaminpartiet var ment for narkotikamarkedet på Sørlandet.

— Det får vi sannsynligvis aldri greie på, sier Pedersen.

Han sier det er en klar tendens til at narkotikakurerer tar med seg større og større partier med narkotika til Norge.

— På landsbasis ser vi at beslagene bare blir større. Politiet har etterretningsopplysninger som tyder på at store narkotikapartier er smuglet inn til Norge, uten at politi og tollere har klart å stoppe dem. Det meste kommer sannsynligvis landeveien, sier Pedersen.

For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player.