IVELAND: De fire kommunene Iveland, Birkenes, Lillesand og Evje og Hornnes har søkt om å bli overflyttet fra Aust-Agder til Vest-Agder. En rapport utarbeidet av NIVI-analyse viser at dette er fullt mulig, uten at Aust-Agder forvitrer som fylke.

Men rapporten tar ikke bare for seg søknadene om overflytting, den drøfter fire muligheter. At ingen får lov, at alle unntatt Evje og Hornnes får lov til å bytte fylke, de fire bytter, og til sist drøfter de fordeler og ulemper ved å slå sammen Aust— og Vest-Agder. Det siste sa innbyggerne i Aust-Agder nei til i en folkeavstemning i september 2011. ## Ikke ett Agder-debatt

Innen 13. august er alle kommuner i begge fylker, sammen med fylkeskommunene, fylkesmannsembedene og en rekke andre bedt om å uttale seg om NIVI-rapporten. Nå går Iveland-ordfører Mykjåland ut og henstiller til at denne høringsrunden skal handle om de fire søkerkommunenes søknad, ikke om ett Agder.

— Jeg håper på en saklig høringsrunde, dette er ikke debatten om ett Agder på nytt. Jeg finner det viktig å poengtere dette fordi rapporten drøfter en rekke momenter i forhold til ett fylke. Den diskusjonen har vi hatt, og for meg er det viktig at man legger vekt på de argumenter vi har i forhold til at vi ønsker å bytte fylke.

I førersetet

Gro-Anita Mykjåland har i løpet av prosessen hatt dialog med departementet, statssekretærkorpset og kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp). Neste uke møtes de igjen. Derfor har de øvrige kommunene bedt Iveland være litt i førersete og utarbeide et forslag til høringsuttalelse.

Samtidig er Mykjåland opptatt av at hver enkelt kommune, både de fire søkerkommunene og de øvrige, bruker tid på å skrive en egen uttalelse, ikke bare en copy paste av nabokommunens. - Da blir de interessante og da tar statsråden seg tid til å lese disse, mener Mykjåland.

God rapport

— Jeg mener NIVI-rapporten er god og belyser de fleste aktuelle temaer vi er opptatt av. Selskapet har også hatt god tilgang til ordførere og administrasjoner i prosessen med å skrive rapporten, så jeg mener den er et godt grunnlag for høringsrunden.

— En av de tingene som er mest gledelig, er at rapporten viser at Aust-Agder vil klare seg selv om fire kommuner bytter fylkeskommune. Den peker også på at de som er igjen, kan føle på en større nærhet til rest Aust-Agder.

Folkeavtemningene

I NIVI-rapporten pekes det på at flertallet i Aust-Agder sa nei i folkeavstemningen. Det mener Mykjåland ikke kan være avgjørende, fordi flertallet i de fire søkerkommunene sa ja til en felles fylkeskommune. I tre av kommunene hadde man også folkeavtemning om kommunen skulle søke separat om fylkesoverflytting, og i Iveland, Birkenes og Lillesand ble det et klart flertall for dette.

— I Senterpartiet har vi det syn at kommunesammenslåinger skal bygge på frivillighetsprinsippet. Folket skal bli hørt. Det må også gjelde i denne saken, og jeg håper Navarsete og departementet legger dette til grunn. Innbyggerne har gitt et klart signal om at de vil til Vest-Agder, avslutter Mykjåland.