LITEN OG STOR: Båten til venstre rommer 3000 liter. 37.000 kroner altså, for full tank. Bjørn Andersen slipper billigere fra det, når han fyller båttanken. Foto: Lars Hollerud
DRIVSTOFF: Lørdag lå pumpeprisen for diesel på 12,35 kroner literen på Hartmanns marina. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND/SØGNE: — Muligens hadde jeg skaffet meg en mindre. Jeg hadde i alle fall kvittet meg med denne, sier Andersen fra Vågsbygd, mens han fyller tanken på sin 21 fot store daycruiser.

Men det skjer neppe, med godværet som har vært og utsikter til fortsatt hyggelig småbåtvær i neste uke.

— I hele fjor brukte jeg båten 10-15 timer. Andre brukte ikke båtene sine i det hele tatt. Bare til nå i år har jeg vært ute i 30 timer, sier Andersen, som opprinnelig er fra Orkdal og sånn sett vant med ruskevær.

Lørdag skulle han nyte sørlandssommer vestover, med Tregde i Mandal som dagens mål.

Men det er ikke bare folk som fyller båtene som preges av værmeldingen.

Det gjør også båtprodusentene. Og det gjør i minst like høy grad dem som lever av å selge drivstoff til båtfolket.

Pene tall

Driftsleder ved Hartmanns marina, Magnus Haraldstad, regnet med en dagsomsetning på opp mot 110.000 kroner sist lørdag. Der lyder årets foreløpige dagsrekord på 170.000 kroner.

— Da var flere virkelige doninger innom og fylte opp. En av dem ligger fortsatt i nabolaget her, med en tank som rommer 3000 liter, opplyser Haraldstad.

LITEN OG STOR: Båten til venstre rommer 3000 liter. 37.000 kroner altså, for full tank. Bjørn Andersen slipper billigere fra det, når han fyller båttanken. Foto: Lars Hollerud

Med en pumpepris på 12,39 kroner, vil det si diesel for 37.000 kroner, eksklusive kvantumsrabatt.Innehaveren av Trysnes Marina i Søgne, Raymond Berntsen, melder om en omsetningsøkning på 20 prosent sammenliknet med i fjor.

— Det var ikke bare fjorårssesongen som var elendig. Det samme kan mildt sagt også sies om sommeren før.

— Men nå klager du ikke?

— Det kan jeg vel ikke. Lørdag morgen var det 14 grader i Stavanger. Like etter var det 25 hos oss på Trysnes, sier Berntsen, som merker godværet også i forhold til bestilling av leiligheter på feriesenteret i Søgne.

Til og med for neste sommer bookes nå rom på Trysnes.

- Tar helt av

Også ved Korsvik Marina gnis hender når sola skinner.

— Trafikken har tatt helt av og akkurat nå har vi gått tom. Men vi får ny forsyning av drivstoff om noen timer, opplyser innehaver Eivind Larsen.

Han overtok bedriften etter fjorårssesongen, og har utvidet med flere dagligvarer for ikke å være for væravhengig.

— Etter flere år med dårlig sommervær har tydeligvis mange solgt båt og heller kjøpt bobil. Egentlig har vi vel ikke hatt en ordentlig godværssommer siden 1997. Kanskje får vi den i 2013? undrer Eivind Larsen.