KJØPESENTER: Nede til venstre står bua. Den må vekk for på hele plassen til høyre kommer det et nytt kjøpesenter. Byggingen starter i disse dager. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: Denne gangen skal det 193 år gamle bygget flyttes fra rutebilstasjon-tomten og til Gismerøya, omlag et par kilometer. Men der blir det ikke lenge.

Sist bygget måtte vekk var for 25 år siden. Da stod den der Interoptik står i Øvrebyen. Da ble den brukt som lagerbygg for Kjøbmandsgården hotell.

Ble reddet

I 1988 stod det i akutt fare for å bli revet da hotellet skulle utvide, men noen ildsjeler reddet det gamle bygget. Det ble dermed flyttet over veien der taxisentralen og en eiendomsmegler har brukt lokalene.

KLARGJORT: Stålbjelkene er på plass under bygget. Klokken 1930 skal bua vekk. Foto: Jarle R. Martinsen

Nå må den imidlertid vekk igjen, denne gang fordi Amfi i disse dager starter arbeidet med å bygge det nye kjøpesenteret i området.— I første omgang skal den tas til Gismerøya der den skal lagres til den flyttes til Kleven. Her er ikke alt av reguleringsplaner ferdig så vi må drøye litt før den tas dit, sier ordfører Tore Askildsen.

Skal tilbakeføre

Tanken her er å tilbakeføre så mye som mulig av gamle Kleven slik bydelen var i gamle tider. Slik sett går bygget rett inn i miljøet. Kommunen er dessuten i dialog med flere lag og foreninger som ønsker å bruke lokalene til sin virksomhet.

Selve flyttingen av bua torsdag kveld er ikke billig, rundt 250.000 kroner. Det har ikke kommunen råd til og derfor sto bue igjen i fare for å bli revet. Men BR Gruppen som står bak Amfi-byggingen har tatt på seg regningen for å få den bort og dermed redde den igjen fra riving.

— Så skal vi komme tilbake til hvordan kommunen skal betale dette tilbake, sier Askildsen.

Fædrelandsvennen følger flyttingen i løpet av kvelden. Den starter klokka 1930. Følg med!