ARENDAL: Sykehuset i Arendal ligger sentrumsnært, men vil som flere av de andre sykehusbyggene være vanskelig å bygge om til andre formål. Foto: Tore-André Baardsen
FLEKKEFJORD: Sykehuset lengst vest på Sørlandet har byens beste utsikt. Foto: Torbjørn Witzøe
Faksimile: Fædrelandsvennen 14. mai
Faksimile: Fædrelandsvennen 11. mai

KRISTIANSAND: – Totalt har Sørlandet sykehus i dag 250.000 kvadratmeter med bygg, hvorav mesteparten er lokalisert til de tre sykehusene i henholdsvis Kristiansand, Arendal og Flekkefjord. Vi har ikke taksert eiendommene med tanke på salg i forbindelse med bygging av et mulig nytt sykehus i framtiden, men mange av bygningene egner seg nok ikke til så mye annet enn til sykehusdrift, sier driftsdirektør Per W. Torgersen.

140 bygninger

Bygningsmassen til Sørlandet Sykehus fordeler seg på totalt 140 bygninger, hvorav litt over halvparten er underlagt sykehuset i Kristiansand. En kartlegging som ble foretatt i fjor viste at bygningenes gjennomsnittsalder da var 37 år.

– Selv om eiendommene både i Kristiansand, Arendal og Flekkefjord er sentrumsnære, vil det nok være en ut

fordring å finne alternativ bruk for dem. Alle eiendommene har ubebygd arealer, men utbyggingspotensialet er nok størst på Egsjordene ved sykehuset i Kristiansand, sier Per W. Torgersen.

Våger ikke tippe

Seniorpartner Gunnar S. Sædberg i Næringsmegleren Sædberg & Hodne AS mener det nesten er umulig å anslå salgsverdiene av sykehuseiendommene.

– Jeg tror ikke verdiene som vil bli frigjort ved salg av gammel bygningsmasse vil bety så mye i regnestykket for bygging av et nytt stort landsdelssykehus. Langt viktigere enn salgsinntektene blir nok sparte vedlikeholdskostnader og rimeligere oppvarming av nybyggene, sier Gunnar S. Sædberg.

Han viser også til at det er vanskelig å anslå hva markedet vil være villig til å betale for gamle sykehusbygg om 10 eller 20 år. I dag er det for eksempel liten etterspørsel etter kontorlokaler. Sykehusbyggene vil kanskje enklest kunne benyttes til sykehjem eller lignende, mens det ved bygging av boliger kanskje vil være rimeligere å rive enn å bygge om.

– Blir trolig revet

Dosent Karl Robertsen ved Universitetet i Agder tror at de som eventuelt kjøper flere av de gamle sykehusbyggene vil rive for å bygge nytt.

– Det er dyrt å rive og fjerne gamle bygg, men siden alle tre sykehusene er sentrumsnære vil en nok kunne oppnå god pris for tomtene. Ellers vil jo sykehusbyggene kunne benyttes av kommuner som vil få nye oppgaver med lettere pasientbehandling i forbindelse med samhandlingsreformen, sier Karl Robertsen.

Heller ikke daglig leder David Reme i BRG Eiendom tror sykehusbyggene har så stor verdi i seg selv. Selv om enkelte bygg kanskje kan benyttes til eldresenter eller lignende, mener han mange bygg nok vil bli revet. Han tror Egsområdet vil kunne bli et attraktivt boligområde.