MØTE: Debattleder Stein Gauslaa ønsket stortingspolitiker Freddy deRuiter (Ap) velkommen til paneldebatt. Foto: Kjartan Bjelland
FOLKEMØTE: Det ble ingen voldsom temperatur under folkemøtet i Arendal kulturhus i går kveld. Foto: Kjartan Bjelland
IKKE FULLT: Rundt tre fjerdedeler av storsalen i Arendal kulturhus var fyllt med sykehusengasjerte Aust-Egder. Foto: Kjartan Bjelland

ARENDAL: — Jeg er litt skuffet, ja, men vi har jo fått til noe, sier aksjonsleder Sigurd Ledaal til Fædrelandsvennen etter møtet. I forkant av møtet sa han at han håpte at det ville bli fullt i Arendal kulturhus, som rommer 700 mennesker til sammen. Men det var bare rundt tre kvart fullt, inklusive politikere, sykehusledelse og aksjonister.

— Jo da, sa stortingsrepresentant Svein Harberg (H), og fortsatte: - Her gikk nok lufta litt ut av ballongen.

Og hovedårsaken til det er at det på forhånd var klart at Barnesenteret i Arendal nå får barnelege til stede 24 timer i døgnet. Dette skrøt Harberg og til og med Aps Freddy deRuiter av.

— Dette er fantastisk, sa Harberg.

Selv en av de sentrale aksjonistene, Nina Roland, sa fra scenekanten at det var en bra løsning.

Ikke bra nok

Men den er ikke bra nok, mener fortsatt mange i Arendal.

Årsaken er at 24-timersvakten innebærer en vaktkabal som går på bekostning av dagtilbudet, slik at poliklinisk behandling av barn og kronisk syke barn blir redusert tilsvarende ett legeårsverk og cirka 960 konsultasjoner.Blant annet tok tillitsvalgt for legene i Arendal til orde for at sykehusdirektør Jan-Roger Olsen må overføre tre nye legestillinger

deRuiter "fredet" direktør Jan-Roger Olsen, riktignok bare som et retorisk grep for å presse fram tre nye stillinger til Barnesenteret. Dersom Olsen oppfyller det kravet, vil ikke Ap-politikeren kreve hans hode på et fat.

Det gav ikke Olsen noen signaler om vilje til å gjøre. Tvert i mot. Han viste til strategiplanen som sier at den satsingen og forsterkningen av virksomheten som sykehuset skal gjøre ut 2014, skal skje innenfor to områder: Rusbehandling og kreftbehandling.

Kan ikke bestille

— Og selv om det fra sommeren av blir lettere å få tak i nye leger, kan vi ikke bestille det vi vil. Først må vi søke og få det godkjent av Helse Sør-Øst, og så må vi ha råd til det, sa Olsen.

Krangelen mellom Arendal og Kristiansand ble også tatt opp som et tema, og Freddy deRuiter mente at alt ansvar for den ligger hos en liten gruppe ansatte i Kristiansand.— De vil at Arendal skal reduseres til en rent elektivt (ingen akuttfunksjoner, red. anm.) sykehus. Får vi bukt med dem, får vi bukt med subkulkturen som skaper splid, sa deRuiter.

La skylda på Kristiansand

Også Arendals ordfører Einar Halvorsen, som avsluttet den over to timer lange seansen, la hele ansvaret for sykehusstriden på ansatte ved sykehuset i Kristiansand.

— Der er det en subkultur, sa Halvorsen.

Styreleder Camilla Dunsæd forsøkte å få gehør for at hun må ta hensyn til pasienter som bor i begge Agderfylkene. Hun fortalte om datteren sin som var alvorlig syk og måtte til sykehuset i Arendal.

— Det var å kjøre 30 mil fram og tilbake til Kvinesdal, men vi visste vi kom til gode leger i Arendal, og da gjorde det ikke noe, sa hun.

Noen trampeklapp ville det være helt feil å si at forsøket hennes utløste.

Trampeklappen gikk til en 13 år gammel jente som er alvorlig syk og fortalte rørende om hvor god hjelp hun har fått av de ansatte ved Barnesenteret i Arendal.

"Opplevd uro" årsak til Barnesenterkrise

Det er den "opplevde uroen" blant ansatte og i befolkningen i Arendal som er årsaken til at vaktordningen ble endret.

— Ja, sykehusledelsen har hele tiden ment at tilbudet i Arendal har vært godt nok. Det er den "opplevde uroen" som er bakgrunnen for det vi har gjort, sier sykehusdirektør Jan-Roger Olsen.

Dette gjorde han tindrende klart under folkemøtet, og viste Fædrelandsvennen manuset der ordet "opplevd" sto med store bokstaver.

— Så det betyr at det ikke er medisinsk faglig begrunnet det som nå har skjedd?

— Det har vært medisinsk faglig uenighet, ja. Jeg ville uten å nøle ha overlatt mitt syke barn til Barnesenteret i Arendal med den ordningen de hadde, sier Olsen.

Legene som jobbet i hjemmevaktordningen, jordmødre og andre ved sykehuset i Arendal slo alarm i vinter, og krevde at ordningen ble endret. Legene sa blant annet opp vaktavtalen sin.