KRISTIANSAND: 22-åringen er tidligere straffet for vold. Onsdag møtte han i retten tiltalt for grov vold, ran, trusler og skadeverk.

Gjennom forklaringen til tiltalte ble retten delaktig i forholdene knyttet til et tungt kriminelt miljø i Kristiansand-distriktet.

Våpen og vold

SPESIELT MILJØ: - Et ganske spesielt miljø, sa forsvareren til tiltalte, advokat Petter Sørensen, om de personene som ble beskrevet i retten. Foto: Hallgeir Oftedal

Ifølge den tiltalte er det kriminelle miljøet han omtaler sterkt preget av narkotika, våpen og vold. Narkotikagjeld har utløst torpedovirksomhet hvor kniver og våpen er helt vanlig. Da tiltalte var på besøk i Søgne hos en annen kriminell, angivelig på pengeinnkreving, var han overbevist om at han skulle drepes, og han ble da kjent med at det var skuddpremie på 100.000 kroner på ham.

Ranet og skamslått

I Søgne ble mannen han skulle hente penger hos ranet og skamslått. Dette sier den tiltalte ikke stemmer. Han skulle bare hente en pistol. Denne pistolen ble senere funnet gjemt under panseret på en bil som tilhører det tiltalte betegnet som en kamerat. Denne kompisen skal også ifølge tiltalen ha blitt påført brudd i hodeskallen av tiltalte.

PISTOL: Denne pistolen forsvant fra leiligheten til en mann i Søgne, og ble funnet av politiet gjemt under panseret på en bil den tiltalte 22-åringen kjørte. Foto: Politiet

— Han truet meg med pistolen og da jeg viftet vekk armen hans kom pistolen nær hodet, nærmest ved et uhell, forklarte tiltalte.Tiltalte opplyste at flere av hans venner og bekjente er med i et kriminelt MC-miljø.

Selv har den tiltalte opplevd en oppvekst med årevis voldsbruk fra sin far. Faren er for øvrig tiltalt for å ha mishandlet sin familie.

Rømte fra politiarresten

Den tiltalte 22-åringen rømte fra politiarresten i Kristiansand. I flere uker lekte han katt og mus med politiet.

— Jeg var aldri borte fra Sørlandet etter rømmingen. Jeg oppholdt meg i området hele tiden. Jeg var blant annet hjemme hos familien min i Lillesand, fortalte den tiltalte i retten onsdag.

Han var godt kjent i politiarresten, og klarte å stikke av 31. oktober. Halvannen uke senere var det en stor væpnet politiaksjon i Tveit på jakt etter mannen. Under denne aksjonen deltok også Beredskapstroppen fra Oslo. Den gang klarte 22-åringen å gjemme se gunder en vedstabel. Han trengte seg inn i et bolighus i området neste dag, og dette er han tiltalt for, og erkjente straffeskyld for forholdet i retten onsdag.22-åringen ble pågrepet i Marnardal 5. desember. Også da var politiet bevæpnet.

I forbindelse med de aksjonene politiet hadde i jakten på 22-åringen ble han betegnet som farlig i konfrontasjoner med politiet.