Standarden er enkel i det som har blitt kalt på "tiggerhotell" og "komforttilbud". Tiggerne skal sove i madrasser på gulvet og får ikke bruke toalettene inne i bygget. I stedet vil det bli satt opp toaletter i den gamle skolegården. Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND: — Jeg tror benevnelsen tiggerhotell eller komforttilbud neppe kan brukes her, sier rådgiver i Kristiansand eiendom, Einar Hanssen, når han viser Fædrelandsvennen lokalene der tiggerne kan få overnatte i vinter.

Onsdag startet jobben med å gjøre tiggerboligene i Kongens gate skole klare for tiggerne. Foreløpig ligger det an til å koste 300.000 kroner å sette de i stand.

Det meste av pengene vil gå til brannsikring. I tillegg skal det settes opp toaletter i skolegården. Bortsett fra det, vil de frivillige organisasjonene som skal drive boligene overta to tomme kjellerlokaler der malingen flasser og det drysser fra de gamle murveggene.

Takløse

Hvis kommunen får godkjenningene de trenger, vil lokalene stå ferdig innen to uker. Her skal tiggerne sove på gulvet for 20 kroner natta.

— Vi vurderte en stund køyesenger, men fant ut at det var for lavt under taket, sier Hanssen.

Det nye overnattingstilbudet har blitt kalt både "komforttilbud" og "tiggerhotell" i debatten som raste før overnattingstilbudet ble vedtatt av formannskapet.

Også tilhengerne av stedet har brukt slike betegnelser.

— Jeg refererte til Hamburg der de har kalt et slikt tilbud «hotell for takløse». Så har det blitt til at jeg vil ha et hotell, men dette er snakk om å få et rom, ha det varmt og ha tilgang til et sanitæranlegg. Det er ikke noe annet, sier Dag Vige (V) som først fremmet forslag om et slikt tilbud i et møte i formannskapet i mai.

Hotelltilbud

Ordfører Arvid Grundekjøn har protestert kraftig mot tilbudet og skrev følgende i en kronikk:

«Med dette hotelltilbudet, og forbud mot og begrensninger i tigging i andre norske byer, kan vi posisjonere oss for å bli landets suverene tiggerhovedstad»

— Står du fast på at dette kan kalles et hotell?

— Det begrepet oppstod da vi ble fortalt om et slikt tilbud i Hamburg. Når det gjelder lokalene i Kongens gate, har jeg ikke besiktiget de ennå, sier Grundekjøn.

— Synes du det er uheldig at dette begrepet er kommet inn i debatten?

— Jeg har ikke mer å si til denne saken nå, sier han.

Varme

Tiggerne kommer neppe til å fryse i lokalene som har vannbåren varme. Ifølge Einar Hanssen kan det også tenkes at de frivillige organisasjonene som skal drive stedet, kommer til å ruste opp lokalene.

Selv om det fortsatt vil være enkel standard, står Frps gruppeleder Tor Utsogn fast på at det er rett å kalle det et komforttilbud, slik han gjorde i et intervju med Fædrelandsvennen 14. november.

— Mitt poeng er at kommunen gjør en tilrettelegging for å gjøre de personlige belastningene mindre. Dette er å gi litt høyere komfort sammenlignet med å sove ute. Og dette er tilbud i tillegg til livsnødvendig helsehjelp som kommunen er forpliktet til å gi. Derfor brukte jeg det uttrykket, sier Utsogn.

Og legger til:

— Det er ikke relatert til standarden inne i bygget. Der er det helst sikkert spartanske forhold.