KRISTIANSAND: På et møte i Kristiansand på torsdag, presenterte ledelsen ved Sørlandet sykehus planer for framtidens sykehus.

De jobber med tre forskjellige måter å organisere sykehusene på. De kan beholde dagens tre sykehus eller de kan ha ett hovedsykehus og to mindre sykehus.

En tredje modell er å opprette ett felles sykehus enten i Kristiansand eller på et nytt sted. Samtidig skal kommunene og private opprette omfattende helsetilbud.

— Dette er ikke noe annet enn et alternativ som skal utredes, sier Jan Roger Olsen, direktør ved Sørlandet sykehus.

Flere enheter

Selv om ledelsen ved sykehuset er påpasselige med å si at dette kun er ett av flere forslag, legger de heller ikke skjul på at det vil skje store forandringer framover. Kommunene i Agder må regne med å ta to tredjedeler av veksten ved sykehuset, og må derfor bygge opp helt nye helsetilbud.

— Vi ser for oss at det kan vokse fram nye strukturer. Da er en mulighet store og rendyrkede sykehus med mye høyteknologi. Så tror vi også at det vil vokse fram en samling av helsetjenester, både innen primærhelsetjenestene og blant private, sa Per Torgersen, prosjektleder ved Sørlandet sykehus, på et møtet.

Der ble nye måter å organisere sykehusdriften på presentert for lokalpolitikere i Kristiansand, Søgne, Songdalen, Iveland, Vennesla, Lillesand og Birkeland. De møttes i samarbeidsorganet Knutepunkt Sørlandet.

Regionalt senter

Andre land har gjennomført lignende reformer. I Danmark er kommunene blitt slått sammen og fått oppgaver fra sykehusene. Samtidig er store sykehus blitt bygd opp. Ledelsen ved Sørlandet sykehus diskuterer nå hva de vil gå for.

— Vi vil nok ha en foreløpig avklaring på dette før februar. Men dette er store spørsmål som må diskuteres grundig, sier Per Torgersen til Fædrelandsvennen.

Andre steder i landet er nedlagte sykehus blitt erstattet med regionale sentre som har oppgaver som før ble utført på sykehusene.

— Det blir mer aktuelt desto mer du sentraliserer. Det vil jo aldri være snakk om å sentralisere alle tjenester på et sted, sier Torgersen.

Større enheter

Sykehusdirektør Jan Roger Olsen mener politikerne også må diskutere om det kan være fornuftig å utvide Sørlandet sykehus til å omfatte Telemark. Sykehuset dekker i dag 300.000 innbyggere. Med Telemark kan det omfatte 500.000. — Internasjonalt er det regnet som en kritisk grense, sier Olsen.

Han sier det er flere tendenser i dag som taler for en større enhet.

— Nå kommer det en diskusjon på kommunestruktur. Det kan også komme en diskusjon når det gjelder sykehus, sier Olsen som viser til at de i dag samarbeider med Telemark om tjenester.

Han viser også at det foregår andre samtaler om fusjoner og samarbeid mellom Agder og Telemark. For eksempel ønsker ledelsen ved Høgskolen i Telemark og Universitetet i Agder at de to institusjonene slår seg sammen.

Trenger lån

En av grunnene til at sykehuset må legge fram et forslag til hvordan de skal organiseres, er at de trenger et lån på 1,5 milliarder for å kunne ruste opp sykehusene i landsdelen.

For å kunne få lån, må også departementet vite hvordan Sørlandet sykehus har tenkt å organisere seg etter 2030 – 17 år fram i tid. Sykehuset vil helst være så lite bastante som mulig når de skal legge fram sine planer.

— Vi vil også prøve å skape forståelse for at det er så mange variabler inne i bildet at det nå er vanskelig å si hva som er en god struktur, sier Jan Roger Olsen.