BRYNEFUNN: Brynet som er funnet er vrient å datere, og kan være alt fra bare hundre år til flere hundre år gammelt. Foto: Roar Greipsland
HUSRESTER: Feltleder og arkeolog Helene Russ har lagt ut papptallerkener for å markere hvor stolpehullene etter ett av husene har vært. Huset har vært mellom 15 og 18 meter langt. Foto: Roar Greipsland
KOKEGROP: Arkeolog Øystein Prytz ved en av de mange kokegropene som er avdekket. Gropene ses ved at kullrestene har gjort sanden og morenemassen mørk grå. Foto: Roar Greipsland
I FELT: Arkeologene Mari D. Hartvigsen ( t.v), Øystein Prytz og Helene Russ fra kulturhistorisk museum i Oslo foretar nå utgravinger på Heddeland i Marnardal. Rester etter 100-150 kokegroper fra jernalderen er foreløpig avdekket. Foto: Roar Greipsland
SMÅFUNN: Flere potteskår er funnet, men foreløpig er ingen større deler funnet i utgravingsområdet. Foto: Roar Greipsland

MARNARDAL: Funnene kan ha sammenheng med at det like i nærheten ligger 30-40 gravhauger som utgjør Vest-Agders største gravfelt fra jernalderen.

— Det skal vi ikke se bort fra. Vi kan tenke oss at det har vært en langvarig boplass i dette området, og at det store antall kokegroper kan skyldes at det har bodd mange folk i dette området. Eller at det har vært brukt over svært mange år, sier arkeolog og feltsjef Helene Russ ved Kulturhistorisk Museum (KHM) i Oslo.

Rester etter tre hus

I disse dager er utgravningene på industriområdet Heddeland i full sving. I fem uker skal utgravningene pågå, men foreløpig er det ikke avdekket noen store og betydelige funn i området. Det er trelastbedriften Marnar Bruk som sikrer seg området med tanke på utvidelser bak sitt eksisterende anlegg på Heddeland.

— Jeg anser funnene av stolpehullene fra de tre husene som mest interessante. To av husene er mellom 15 og 18 meter lange, mens det tredje er noe mindre, forteller feltsjefen. Kun et fåtall potteskår er gravd frem fra jorden, sammen med et bryne som ble funnet tirsdag. Denne type redskap har vært brukt i lang tid og er vanskelige å datere. En nøyere datering av kokegropene vil derimot bli fastslått når kullrestene er ferdig analysert. Likevel kan det fastslås at alt stammer fra jernalderen, som dateres i tidsrommet fra år 500 før Kr. til 1030 etter Kr.

Engangsbruk

Gropene utendørs er som regel laget i forbindelse med større familiefester eller mer høytidelige begivenheter. De ble som oftest bare brukt èn gang.

— Vanligvis laget de hverdagsmaten innendørs. Ute laget de gropene ved først å grave hull i bakken, for deretter å legge steiner oppå glørne fra bålet. Når steinene var varme nok, kokte de maten, forklarer Helene Russ.

KHM har satt av fem uker til utgravingene på Heddeland, og etter at funnene er registrert vil området bli frigitt.

Kommunen punger ut

Teknisk sjef i Marnardal kommune, Asbjørn Dale, sier Marnar Bruk har opsjon på ca. sju dekar i området som nå graves ut.

Kommunen tar regninga på prosjektet som er budsjettert til 1,2 millioner kroner. At kommunen punger millionbeløpet for å tilby en privat bedrift tomtearealer, mener Dale ikke er unormalt.

— Vi kan ikke gi fra oss ei tomt som er beheftet med klausul.

— Vil kommunens utgifter til utgravingen bli innbakt i tomteprisen?

— Det blir nok et politisk spørsmål som er for stort til å avgjøres administrativt. Noe mer kan jeg foreløpig ikke si, opplyser teknisk sjef.