GRIMSTAD: Svein Harberg er Høyres talsmann innen kirke— og livssynssaker, og oppfordrer nå Den norske kirke til å kartlegge hvordan dagens kirkebygninger kan deles av flere.

— Kinoer, konsertsaler, idrettsanlegg – det er vanlig å jobbe fram flerbruk. Sånn bør det også være overfor forsamlingslokaler, både for Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn, sier Svein Harberg til den kristne dagsavisen Vårt Land.

- Fra kirke til moské

Harberg mener at det er lett å trille ut og inn religiøse symboler, eller å bidra til digitale løsninger.

— Det er ikke noe problem i dag å bygge en sal, der man med et «tastetrykk» er en luthersk kirke og med et annet tastetrykk er en moské, uttaler Svein Harberg til Vårt Land.

Ifølge Høyre kan forslaget inngå i arbeidet med en eventuell regjeringsplattform etter neste valg. Uavhengig av dette mener Svein Harberg at dagens kirketopper bør ta initiativ til å få bedre utnyttelse av allerede eksisterende bygninger.

- Samfunnsøkonomisk

— Kirken bør kjenne sin besøkelsestid. Hvordan få til flerbruk? Det bør jobbes aktivt for at dagens kirker kan bli mer aktive møteplasser i lokalmiljøene, sier Harberg til Vårt Land.

Forslaget bunner i tre perspektiver: Svein Harberg mener at en må tenke annerledes i det mangfoldet vi lever i, at flerbrukslokaler vil skape en samtaleplass for et nytt miljø og mangfold, og at det er samfunnsøkonomisk å bygge flerbrukslokaler.

For Høyre er det ikke aktuelt å dirigere trossamfunn, men partiet kan tenke seg «gulrotpenger» for å motivere kirker og frittstående menigheter til ny, felles lokalbruk.