MARNARDAL: – Vi driver smittesporing og undersøkelser. Sånne ting tar lang tid, sier Trine Nordstrøm, kommuneoverlege i Marnardal kommune, til Fædrelandsvennen.

Mandag sendte hun ut pressemelding om at en ansatt i kommunen har fått påvist tuberkulose. Nordstrøm satte straks i gang med å kalle inn personer til undersøkelse.

– Jobben er å kartlegge alle personene som den tuberkulose-rammede har vært i kontakt med. Deretter vurderer vi om det er aktuelt å gjøre undersøkelser. Det avhenger av alder, vaksiner og diverse andre faktorer, forklarer hun.

Kommuneoverlegen antar at sykdommen har vært smittsom fra midten av desember til midten av februar.

Beholder roen

Nordstrøm er veldig godt fornøyd med hvordan innbyggerne i kommunen reagerer på å ha tuberkulose-sykdommen i bygda igjen.

– Marnardølene håndterer dette bra. De tar det rolig. Det bør de også gjøre. Jeg ser ingen grunn til bekymring, sier hun.Kommuneoverlegen forventer ikke at flere får påvist tuberkulose de neste dagene.

– Foreløpig er det ingenting som tyder på at andre er smittet. Men vi kan ikke si noe sikkert enda, sier hun.

– Lite smittsomt

Takket være gode retningslinjer fra Folkehelseinstuttet synes hun situasjonen blir godt håndtert fra kommunens side. Nordstrøm forteller at sykdommen ikke er veldig smittsom.

– Man kan fint bo i hus med noen som har aktiv tuberkulose uten å bli smittet. Det er ingen grunn til å skape en utilsiktet panikk ut av dette, sier hun.

Ordfører i Marnardal, Helge Sandåker (Ap), sier til Lindesnes Avis at han ikke oppfatter situasjonen som dramatisk.

– Jeg vil gjerne understreke at dette er veldig lite smittsomt, men vi har iverksatt tiltak for dem som har hatt nær kontakt med den smittede over lang tid, sier Sandåker.