LINDESNES: — Det er nok den kjipeste telefonsamtalen jeg har hatt, sier Jan Arild Kåfjord (43).

Sist fredag morgen, like før han skulle ta en eksamen i Stavanger, ringte søsteren. Hun bor like ved hans enebolig på Kåfjord i Lindesnes. Da hun fortalte at huset hans i løpet av natta hadde brent ned til grunnen, trengte mekanikeren og nordsjøarbeideren tid til å summe seg.

— Det var et sjokk å få den beskjeden, understreker Kåfjord.

Han innrømmer at det var vanskelig å skulle konsentrere seg om den påfølgende fem timer lange eksamen, men klarte å få bestått både på den praktiske og den teoretiske delen.

Bare grunnmuren sto igjen

Han dro tilbake til Lindesnes samme kveld, og konstaterte at bare grunnmuren sto igjen av det 29 år gamle bygget.

— Det var mine foreldre som bygde huset, og det er nok like leit for mamma som for meg at det bare er askehaugen igjen. Selv om jeg er forsikret, er det mange ting jeg aldri vil få tilbake, som familiebilder og samlerobjekter fra 2. verdenskrig, sier han.

Hadde oppgradert el-anlegget

Han har ingen formening om hvordan brannen oppsto.

— Jeg har oppgradert det elektriske anlegget, og hadde bare et par lysbrytere på. Normalt tar jeg ut kontakten både til pc og tv når jeg er på reise, men det glemte jeg denne gangen. At noen skal ha tent på huset, tror jeg er lite sannsynlig, understreker han.

Kåfjord er innstilt på å bygge et nytt hus på tomta, og bor i mellomtiden hos eks-kona i Mandal. Han er delt i synet på at huset var tomt da brannen oppsto.

— Hadde jeg vært hjemme selv, eller hatt en leieboer der som jeg har hatt tidligere, kunne kanskje brannen vært unngått. På den andre siden kunne det gått enda verre, påpeker han.

Leter etter brannårsak

Politistasjonssjef i Mandal, Bjart Gabrielsen, opplyser at det fort kan ta tre-fire uker før krimteknikerne fra politiet konkluderer med brannårsaken.

— I et tilfelle som dette, der hele huset har brent ned, kan det også være at man ender opp med konklusjonen "brannårsak ukjent", poengterer Gabrielsen.