GRIMSTAD: — Det er vanskelig å si hvorfor det er slik, men en grunn kan være at det er ganske lett å komme til Kristiansand, både fra Oslo og kontinentet. Det er enklere å dra til Kristiansand enn å sette seg på et fly til Tromsø, for å si det slik, sier lederen av ProSenteret i Oslo, Liv Jessen.

Alarmerende

Sosionomen er en av landets fremste kjennere av sexmarkedet, og har jobbet med prostituerte i snart 30 år. I senterets siste årsrapport fremgår det at det er i underkant av 400 telefonnumre som averterer med sexsalg i Kristiansand.

— Dette er en ganske alarmerende økning. Det sier ikke nødvendigvis så mye om antall prostituerte, men det gir en klar indikasjon. En prostituert kan jobbe gjennom mange telefonnumre, på den annen side kan det være flere prostituerte som deler på ett nummer, sier Jessen.

Sosionomen stiller spørsmål ved om det er nok fokus på sexmarkedet i Kristiansand.

— Jeg skal ikke være den som roper høyest om at noen må ta affære, men den kraftige økningen i tilbydere i Kristiansand tyder jo på at det er rimelig lett å operere der, sier Jessen.

Russland og Nigeria

I den samme rapporten fremgår det at ansatte i Kristiansand kommunes prostitusjonsprosjekt i fjor var i kontakt med 18 prostituerte kvinner. De anslår at det i gjennomsnitt er 23 prostituerte kvinner som daglig tilbyr sine tjenester i Kristiansand. Hoveddelen kommer fra Russland og Nigeria.

— Vi måler dette på en litt annen måte enn ProSenteret i Oslo. Vi har to nettsider vi overvåker på ukebasis. Denne uka vet vi at det er 26 kvinner som opererer i Kristiansand. Det er en økning fra tidligere uker. De fleste kvinnene er her for kort tid av gangen, sier feltsykepleier Liv Bente Sunde.

Sammen med sosialkurator Irene Sande håper hun å komme i kontakt med flest mulig av de prostituerte som oppholder seg i Kristiansand.

— Det handler først og fremst om å gi disse kvinnene oppfølging. Det er rett og slett et helsespørsmål. Det kan handle om så banale ting som å tilby disse kvinnene prevensjon og legehjelp, sier de to helsearbeiderne.

"Kristiansand is good"

Når de kommer i kontakt med prostituerte, spør de alltid om de jobber alene, om de bor greit og om de får kunder i Kristiansand.

— Vårt inntrykk er at de hovedsakelig reiser sammen to og to. Vi har også et inntrykk av at de bor greit. Når det gjelder arbeidsmengden kan vi få til svar at "Kristiansand is good", sier Sunde.

Går på kino

Prostitusjonsprosjektet i Kristiansand mottok i fjor 50.000 kroner fra Justisdepartementet som ble brukt på tiltak for prostituerte i byen.

— Noe av vår oppgave er å få de prostituerte til å leve tilnærmet normale liv. Vi har sterk fokus på helse og forebygging av seksuelt overførbare infeksjoner. Vi tar dem også med på forskjellige aktiviteter som kino eller bowling eller vi går på kafé med dem. Vi er tydelige på å fortelle dem at vi er til stede for dem når de er i byen og at vi er et sted de kan henvende seg uten å bli registrert av politiet eller andre offentlige instanser, sier Sunde.