ARENDAL: 48-åringen ble i tingretten dømt til fengsel i et år og seks måneder. Åtte måneder ble gjort betinget med en prøvetid på tre år. Mannen er tidligere straffedømt 14 ganger, og har nå altså fått sin 15. dom.

Grov, uprovosert vold

Han er dømt for grov og uprovosert vold mot en eldre mann, som ble slått i hodet med et 1,5 meter langt vater og drapstruet. Den fornærmede ble påført store fysiske, og i ettertid også psykiske, skader. En kommunal saksbehandler i Froland ble truet med alvorlig voldsbruk, og sønn til domfeltes samboer ble drapstruet, rispet med kniv og utsatt for vold.

48-åringen anket både over bevisbedømmelsen og straffeutmålingen. Lagmannsretten forkastet anken over bevisene, men tillot mannen å få fremmet sin sak med henblikk på utmålingen av straff.

Den domfelte har ifølge de psykiatrisk sakkyndige en begrenset mulighet til fullt ut å forstå konsekvensene av sine handlinger og mobilisere normale motforestillinger. Det var det mest sentrale tema for lagmannsrettens vurdering om tingretten hadde fastsatt en riktig straff.

Oppreisning

Lagmannsretten, som bestod av dommerne Espen Ødegaard, Ivar Danielsen og Anne-Kristine Hagli, kom under tvil til at straffen skulle opprettholdes. Retten konstaterer at det ikke er noe åpenbart misforhold mellom de straffbare forhold og den utmålte straff.

Anken omfattet også en oppreisningserstatning på 45.000 kroner. Denne mente domfelte var alt for høy, men også denne anken ble avvist.