KRISTIANSAND: — Det er jo livsfarlig. Jeg skjønner ikke at de tør. Slik kjøring er jo helt vilt, sier driftssjef ved Kristiansand Havn, Thomas Granfeldt.

TETT PÅ: Her ser man tydelig hvor nære den lille båten var Superspeed ved ankomst Kristiansand søndag. Foto: Fvn-tipser

Han er ikke nådig etter de siste dagers hendelser. Søndag måtte Superspeed bråsvinge unna ei snekke som ble litt for pågående ved innkjøring til Kristiansand. Mandag fikk Thomas Granfeldt se ett nytt bilde.

Bildet, som er sendt inn av en Fædrelandsvennen-leser, viser en liten motorbåt som kjører veldig tett på Super Speed. Bildet er tatt søndag, under samme innseiling som da Superspeed måtte ta en kraftig unnamanøver.

Skjer hver dag

— Vi ser dette hver dag. Det vil jo helst gå bra, og det er sjelden vi hører om ulykker. Nå tenker jeg at det bare er et tidsspørsmål før vi får en alvorlig ulykke, sier Granfeldt.

LIVSFARLIG: – Jeg kan ikke skjønne at de tør, sier driftssjef i Kristiansand Havn, Thomas Granfeldt Foto: Reidar Kollstad

Det flotte sommerværet de siste ukene har ført til proppfulle havneområder rundt Kristiansand. Mange er svært nærgående på de store skipene som hver dag seiler inn i havna.

Granfeldt tror ikke dette dreier seg om en spesiell type mennesker. Han sier det kan dreie seg om ungdommer med lite erfaring, eller erfarne menn som ønsker et adrenalinkick.

— En ting er sikkert: de har ikke mye vett i hodet, sier Granfeldt.

Og marginene er små når man kommer så nærme. Driftssjefen forteller om en hendelse som var ganske alvorlig:

— Et større skip skulle legge til kai sidelengs. En småbåt la seg mellom kaia og skipet. Du kan tenke deg at et skip på flere hundre tusen tonn skal bråstoppe. Det går bare ikke.

IKKE NÅDIGE: Driftssjef i Kristiansand Havn, Thomas Granfeldt, og trafikkinspektør i Kristiansand Havn, Morten Bø er sjokkert over det de mener er idiotisk kjøring til sjøs. Foto: Reidar Kollstad

Vil ikke skremme folk vekk

Granfeldt er glad for oppmerksomheten saken får. Han tror bilder som dette vil få båtførere til å tenke seg om to ganger før de prøver å snike seg foran store skip. Samtidig vil han ikke skremme sørlendingene vekk fra sjøen.

— Jeg liker å si at vi har en firefelts motorvei helt til Danmark. Her skal det være plass til alle.

Samtidig skryter Granfeldt av samarbeidet mellom havna og politiet. Han mener reglene er gode nok.

- Helt forferdelig

En som deler Granfeldts synspunkt, er Morten Bø. Han er trafikkinspektør ved Kristiansand Havn og er sjokkert over bildene.

— Det er helt forferdelig å se. Jeg lurer hva de tenker på, sier Bø.

Der Superspeed manøvrerte unna den lille snekka, ville et containerskip hatt store problemer med å foreta en slik sving. Morten Bø har selv ført store skip i lignende situasjoner.

– HELT SYKT: Båtfører Gunnar Dag Svendsen. Foto: Reidar Kollstad

900 meter på å stoppe

— Du har ikke sjanse til å se så små båter. Man kjenner heller ikke om man treffer dem. Mange store båter kan ofte bruke opptil 900 meter for å stoppe helt, sier han.

— Hva kan bli konsekvensene av slik kjøring?

— La oss bare si at det er utrolig at det ikke har hendt ulykker til nå. De er modige som kjører så nærme.

— Modige? La oss heller si klin gærne, supplerer Thomas Granfeldt.

Båtfolk reagerer

Fædrelandsvennen viste bildene til flere båtfolk mandag. Reaksjonene er entydig sterke:

– Det er jo helt sykt. Han burde hatt opplæring. Skipet har jo ikke mulighet til å se de små båtene. Jeg har ikke sett så mye av akkurat slikt, men jeg ser mye dum kjøring. Det er nok en del som ikke skjønner farene ved å ligge så nærme, sier Gunnar Dag Svendsen, som koser seg alene i båten sin.

– LIVSFARLIG: Båtfører Knut Erling Årstad som er på tur sammen med Rune Aksland. Foto: Reidar Kollstad

– Det virker ikke som han tenker i det hele tatt. Det er jo farlig, og dette er et veldig godt bilde på hvor farlig det kan være. Vi ser en del uvettig kjøring når vi er ute på sjøen, sier Bjørn Stephansen, som har tatt med seg kona Gunhild Stephansen, og Fredrik (7) og Kristina Stephansen (3 1/2) ut på båttur.

– Jeg har faktisk sett noen gjør akkurat det samme. Det er livsfarlig, og jeg synes man ser litt for mye av slikt ute på sjøen. Jeg tror ikke de tenker i det hele tatt, men at de bare ønsker å vise seg fram. At de bare vil tøffe seg, sier Knut Erling Årstad som er på tur sammen med Rune Aksland.