— For Posebyen og byen generelt dreier det seg om Kristiansand skal ha en levende gamleby eller ikke. Det er nå eller aldri, hevder prosjektleder Bente Pauline Buverud.

Sammen med medstifter Ida Morken Rasmussen i Foreningen Posebyen Kristiansand viser hun Fædrelandsvennen selve "hjertet" av Kvartal 5 – musikkløytnant John Bentsens hus fra 1855. Kvartalet, der ekserserhuset er et kjent innslag, inneholder den siste offentlig eide bakgården i Posebyen, med kommunale bygninger rundt.

- Prosjektet er stort, men vi tar ett steg av gangen, forteller Bente Pauline Buverud (t.v.) og Ida Morken Rasmussen, med sønnen Sivert (6 mnd.), i Foreningen Posebyen Kristiansand, her fotografert i bakgården til Bentsens Hus. Fra 2014 ønsker de å vitalisere bakgården i hele kvartalet i tillegg til andre tiltak, som julebelysning i deler av Posebyen. Foto: Vegard Damsgaard

Til høystbydende?I vinter og vår skal politikerne bestemme om eiendommene skal selges til høystbydende, eller bys fram til ildsjeler. Kvartal 5 står på en gammel, vedtatt liste over salgsobjekter.

— Vi vet at krefter ønsker å beholde dette til utvikling av Posebyen og kulturformål. For oss er det helt greit, men vi har en bestilling fra bystyret om å selge og innbringe de midlene det kan, forklarer kommunens eiendomssjef, Hans-Christian Gram.

Posebyforeningen vil bidra til nye attraksjoner i Kvadraturen, og trigges av Sørlandsparkens rivende utvikling.

Slik ser foreningen for seg Madam Kristensens hjørne. Planen er å åpne bakgårdskafé her i løpet av 2014. Foto: Lillebror Design

— Vi tror det nytter å få flere til å bruke Kvadraturen. Samtidig vil vi løfte et hjørne av byen som i dag er mørkt og preget av forfall, forklarer Bente Pauline Buverud.I hele kvartalet ser de for seg bakgårdskafeer, intimscene, verksteder og gallerier med aktiviteter som kan tiltrekke seg fastboende og turister.

Helst vil foreningen overta bygningene, mot at de pusser opp og vedlikeholder, fordi eierskap gjør det enklere å hente inn kapital. Så vil de leie ut for en symbolsk sum til tradisjonshåndverkere og kulturaktører, som holder åpent hele året.

Kulturdirektørens stab bistår Kristiansand Eiendom med å forberede en sak til bystyret.

— Kvadraturen er vårt viktigste kulturminne, og ser man på gamlebyen i Fredrikstad vil det være bra å vitalisere Posebyen. Spørsmålet er om det er gjennomførbart, dette er bygninger som krever mye vedlikehold, fastslår fagrådgiver Pål Karsten Kristensen.

Musikkløytnant Bentsens slektninger forærte for mange år siden huset i gave til Kristiansand kommune, før det i 2011 ble det åpnet som lokalhistorisk senter. Fylkeshuset i bakgrunnen. Foto: Vegard Damsgaard

BrennevinshjørnetBentsens Hus ble restaurert for to millioner kroner og åpnet som lokalhistorisk senter i 2011. Men for allmuen er det en godt bevart hemmelighet.

Det er også hjørnet Kronprinsens gate/Kristian IVs gate. Her drev madam Kristensen brennevinsutskjenking i 1840–60-årene, til blant andre slitne tømmerfløtere fra Otra.

I løpet av 2014 ønsker foreningen å åpne kafé på dette hjørnet. Til våren vil de renovere hele bakgården i kvartalet, i samarbeid med parkvesenet.

Ida Morken Rasmussen fra Drøbak er kunstutdannet og flyttet til Kristiansand i fjor. Hun traff en amerikaner i Posebyen, som ikke var særlig imponert.

Kjelleren i Bentsens Hus er pusset opp og kan brukes til så mangt, ifølge foreningen.  Foto: Vegard Damsgaard

— Han mente det var ingenting å se der. Posebyen har veldig mye, det hadde vært innmari gøy å åpne opp litt mer for publikum og få til et blomstrende, aktivt miljø. Ofte er det kunst og kultur som trekker folk og skaper moro, mener hun.En lokal sparebank har gitt 100.000 kroner for å få foreningen på beina. I løpet av januar blir det konstituert et styre, som raskt skal ansette prosjektleder i full stilling.

- Absolutt interessant

Politikerne liker planene, men gir ikke ved dørene.

— Bare tenk hva dette kan gi av nye opplevelser og aktivitet for de mange tusen cruiseturister som besøker vår by, fremholder Hans Otto Lund (H), da Fædrelandsvennen per e-post ber om en kommentar fra gruppelederne for de fire største partiene.

Han ser for seg en femårig prøveperiode med subsidiert eller gratis husleie. Å gi bort eiendommer er uaktuelt.

- Prosjektet er stort, men vi tar ett steg av gangen, forteller Bente Pauline Buverud (t.v.) og Ida Morken Rasmussen, med sønnen Sivert (6 mnd.), i Foreningen Posebyen Kristiansand, her fotografert i Bentsens Hus. Foto: Vegard Damsgaard

— Jeg vil uttrykke stor sympati for forslaget om å avgi huset til en forening som har glød og engasjement for dette området av Posebyen. En avtale om å leie vederlagsfritt er absolutt interessant, mener Mette Gundersen (Ap).- Bygningene og bakgårdene trenger aktiv bruk for å bevares, og området er ypperlig for økt turisme. Jegser gjerne at velforeningens planer omliv og aktivitet gjennomføres, men dette kan gjøres selv omkommunener eier, mener Tor S. Utsogn (Frp).

Grete Kvelland Skaara (KrF) finner også planene spennende, men vil avvente gruppebehandlingen før hun svarer.