Det ble en dramatisk tur til Prekestolen 2. juledag for Geir Harald Lervik (39) og Geir Lennart Reppen (37). Foto: Geir Harald Lervik
Prekestolen i full storm fredag ettermiddag. Foto: Geir Harald Lervik
De åtte studentene fra Kina vel nede fra en ubehagelig fjelltur. Foto: Geir Harald Lervik

– Jeg går mye i fjellet, og har møtt mye rart, men noe lignende har jeg aldri opplevd før. Det var snøstorm, og en av jentene gikk barbeint i tøysko, forteller Geir Harald Lervik.

Fredag morgen startet han og kameraten Geir Lennart Reppen turen sin til Prekestolen. Lervik skal delta på en ekspedisjon i Sør-Amerika neste høst, og holder derfor på med å trene seg opp til å være ute i ekstremvær. Begge var ordentlig skodd for uværet med både klær og utstyr.

– Planen vår var aldri å dra ut til selve Prekestolen. Det er livsfarlig i et slikt vær. Vi ønsket å komme oss over kanten ved hjelp av seler og sikringer for å observere det ekstreme været på nært hold, sier Lervik.

Uten mobil eller mat

Turen tok derimot en helt annen vending. Da de to var kommet halvveis blåste det opp til snøstorm. I det de nærmet seg toppen i halv to-tiden, møtte de seks kinesiske studenter som hadde forvillet seg inn i stormen.

– Alle var dårlig kledd og derfor klissblaute. Fire av dem, tre jenter og en gutt, var sterkt nedkjølt. Ingen av dem hadde mobiltelefoner eller mat med seg, sier Lervik.

Han fikk overtalt studentene til å snu. På vei ned til Prekestol-hytta litt senere, møtte Kvindølingene tre til utenlandske studenter. Også de var dårlig kledd for uværet. En av dem var 21-åringen som senere ble meldt savnet i sju timer.

– De ville ikke høre på oss i begynnelsen, men vi fikk til slutt overtalt dem til å snu, forteller Lervik.

Trollbundet av snøstorm

På et tidspunkt bestemte 21-åringen seg for likevel å fortsette turen. Han gikk alene oppover fjellet med Prekestolen som endelig mål.

– Jeg gikk lengst fremme med de nedkjølte og redde jentene, og kameraten min Geir Lennart gikk bak og hjalp en av guttene som var så utmattet at han ikke kunne gå alene. Vi hadde derfor begge nok med vårt, og fikk ikke med oss at han dro fra oss, sier Lervik.

21-åringen ble senere funnet av letemannskap fredag kveld. Både Lervik, kameraten og de åtte andre kinesiske studentene kom seg trygt ned fra fjellet.

– Jeg forstår ikke hva de kan ha tenkt på. En av dem sa at hun syns snøstormen var så nydelig at hun glemte alt annet. Hvis vi ikke hadde møtt dem tror jeg de hadde vært gale nok til å prøve å gå ut til selve stolen. Hadde de gjort det hadde de blåst utfor. Når vi sto oppe på fjellet og så ned mot stolen, klarte jeg nesten ikke stå oppreist, så dårlig vær var det, forteller Lervik.

Invitert til Kina

Seks av kineserne er studenter i Paris som var på ferie i Norge. De tok ferje fra Stavanger og taxi til Tau tidlig fredag morgen. Lervik stusser over at drosjesjåføren ikke stoppet turistene i å begi seg ut på turen.

– Det var jo mørkt og regnet høljet ned. Det syns jeg er svært merkelig, sier Lervik.

Kvindølen har i ettertid hatt kontakt med studentene på Facebook.

– For utenom litt forkjølelse og feber har de det fint nå. En av dem har fortalt at hun tross en forferdelig opplevelse sitter igjen med en følelse av menneskelig varme fra nordmenn. Noe som er koselig å høre. Vi har fått innbydelse til Kina og det hele, forteller Lervik og ler.