VENNESLA: — Vi har konkludert med at hvis det hadde vært rekkverk, hadde sannsynligvis ulykken vært unngått, sier Alf Helgeland i Arbeidstilsynet til Fædrelandsvennen.

Det var 9. februar at en mann falt ned én etasje på lageret på Montér Vennesla på Grovane da han var i ferd med å hente varer som skulle kjøres inn i butikken. Mannen døde av skadene.

For to uker siden var Arbeidstilsynets rapport klar.

- Gikk usikret på kanten

Helgeland forklarer at mannen hadde hentet noen paller på en truck, som han kjørte bort og heiste opp på en rampe 3,5 meter opp i lufta.

— Så gikk han ut av trucken og gikk opp bakveien én etasje. Der gikk han usikret ut på kanten. Han skulle ta en jekketralle og kjøre varene inn i butikken, sier Helgeland.Helgeland opplyser at det vanligvis var rekkverk på denne kanten, men at det ble fjernet mens det var varelevering. Arbeidstilsynet ga etter at rapporten var ferdig, bedriften et pålegg om å sørge for at rekkverket var på plass.

— Arbeidet, altså varetransporten, ble stanset av oss. Det tok ikke mange dagene før de dokumenterte at de hadde ordnet opp, og da opphevet vi vedtaket, sier Helgeland.

— Vi mener rekkverket kunne vært på selv mens det var varelevering, sier han.

15. februar sendte tilsynet pålegget til Montér Vennesla. Seks dager senere svarte Montér Vennesla og stansingsvedtaket ble opphevet, fremkommer det av Arbeidstilsynets offentlige postjournal.

Ingen grunn til mistanke

Det er ennå ikke bestemt om politiet skal starte etterforskning i saken, selv om Arbeidstilsynets rapport ble sendt til politiet 21. februar.

— Jeg skal ha en dialog med juristen i morgen. Han skal avgjøre hvor mye vi skal gjøre i saken, sier John Tomas Homme ved Vennesla og Iveland lensmannskontor.

Homme forteller at de starter etterforskning hvis det er grunn til å tro at det har foregått noe straffbart.

— Spørsmålet er om det er så alvorlig at vi skal starte etterforskning. Vi har foreløpig ingen grunn til å tro at ansatte blir mistenkt, sier Homme, som legger til at de hadde gjort mer i saken allerede hvis de mistenkte at det forelå noe straffbart.

Montér avventer rapporten

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med Terje Lindekleiv, daglig leder ved Montér Vennesla, som ikke ønsker å uttale seg om saken. Han henviser til HR-direktør i Optimera (som eier Montér), Erik Knudsen.

— Jeg har ingen kommentarer før det foreligger en endelig konklusjon fra Arbeidstilsynet og politiet, sier Knudsen, og legger til at de ikke har fått Arbeidstilsynets endelige rapport.