Det er på gassfeltene mellom Israel og Kypros Israels ambassade mener at Nodebedriftene kan få oppdrag. De mener derfor at Kristiansand og havnebyen Ashdod i Israel må starte et utstrakt samarbeid. Her er en rigg fra selskapet Nobel Energy i arbeid på et gassfelt. Foto: HANDOUT

På neste møte i bystyret, kommer flertallet til å bestemme at Kristiansand skal starte det som kan bli et utstrakt samarbeid med byen.

— Dette gagner oss og det gagner Israel, som er det eneste demokratiet i Midtøsten, sier Tor Utsogn, gruppeleder i Frp.

Målet er at Nodebedriftene skal tjene penger på de store gassfunnene mellom Israel og Kypros.

— Åtti prosent av borreutstyr blir levert fra Kristiansand, og er det noen som kan offshore, så er det Kristiansand. Vi må blant annet lage en næringslivsdelegasjon til Israel, slik vi har gjort til Brasil, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) som legger til at det ikke er snakk om en ny vennskapsby.

Venner

Representanter fra Israels ambassade har allerede diskutert muligheten for et tettere samarbeid mellom de to byene på et møte med Jørgen Kristiansen og ordfører Arvid Grundekjøn (H).

— Vi hadde møte med ordføreren og varaordføreren og diskuterte ideen om et tettere samarbeid. Vi tror vi kan oppnå mye, spesielt når det gjelder handel, sier ambassaderåd George Deek.

Når de store gassfeltene i Middelhavet blir utbygd, kommer ilandføringen til å skje i Ashdod. Her er det ventet at det vil vokse fram en stor offshoreindustri.

— Israel har gått fra å være et land uten slike naturressurser til å bli en stor aktør innen gass. Derfor kommer vi til å trenge ekspertise som Norge sitter på, og vi har allerede hatt delegasjoner i Norge. Siden Kristiansand er så sentral innen boreteknologi, har vi ønsket å sette dem i kontakt med Ashdod.

— Kristiansand er regnet som en Israels-vennlig by. Er det viktig for dere?

— Vi ser ikke på dette som et politisk, men bilateralt samarbeid. Kristiansand er en stor og viktig norsk by, uavhengig av hvilke holdninger som preger den. Det blir på samme måte som at Oslo er vennskapsby med Tel Aviv, sier Deek som benekter at noen av områdene utenfor Ashdod er omstridte.

Vanskelig

Ifølge det amerikanske magasinet Forbes er enkelte selskaper negative til å investere i Israel siden det kan skade forholdet til andre land i Midtøsten.

— Det må du nesten spørre de om. Hvis de ikke ønsker å investere i Israel, er det selvsagt deres beslutning, men det vil også kunne bety et tap for dem om de ikke kommer seg inn på dette markedet, sier Deek.

Beslutningen om et utstrakt samarbeid med byen Ashdod er en del av forliket om et budsjett for Kristiansand. Endelig beslutning vil bli tatt på et bystyremøte i neste uke.

— I Stavanger har de allerede mye samarbeid med Israel. Skal vårt næringsliv få en bit av kaka her, må vi være fremoverlent. Det er nettopp det vi ønsker å være med dette vedtaket, sier Tor Utsogn (Frp).

— Det er viktig at vi nå kommer med noen positive signaler om at vi ønsker å være med, sier Hans Otto Lund (H).

Kan skape bråk i bystyret

Saken om tettere samarbeid med Ashdod har tidligere skapt bråk i bystyret siden det dreier seg om en israelsk by.

Det kan det bli denne gangen også.

— Det hadde vært noe annet hvis det var Node-bedriftene som tok initiativet til dette samarbeidet. Nå framstår det mer som et innlegg i Israelsdebatten. Derfor er jeg skeptisk, sier Harald Hageland (SV).

Også Ap nøler med å gi støtte.

— Jeg må nesten vite mer om hva som ligger i dette. Sist saken var oppe, var det også meningen å samarbeide med en by på palestinsk side, sier gruppeleder Mette Gundersen.

Leder i Node, Anne Grete Ellingsen, sier de ikke har hatt oppe samarbeid med Israel som tema.

— Det er mange land som vil ha investorer nå, og der er Israel en av flere. Det som er avgjørende for oss er rammevilkår og forutsigbarhet, sier Ellingsen.