SONGDALEN: — Hun har ikke ledet partiet godt nok, og da snakker jeg særlig om det siste året. Mange har skyld og ansvar, men det er partilederen som har det øverste ansvar for å drive fram partiets politikk. Det ansvaret må hun ta, sier Songdalen-ordfører Johnny Greibesland.

Han tenker på konflikten med ungdomspartiets leder Sandra Borch og strid og lite tillit mellom leder og nestlederne, og han mener partiet er inne i ei myr den ikke kommer ut av - uten lederskifte.

Ny leder må få tid

Greibesland sier landsmøtet våren 2015 er det naturlige åsted for et partilederskifte. Samtidig mener han det er viktig at en ny partileder får tid og rom til å finne plassen sin i god tid før kommunevalget høsten 2015. — Jeg sier ikke at hun må trekke seg akkurat nå. Det jeg sier, er at Sp må ha en ny leder etter hvert, og at Navarsete må sørge for at det ikke skjer for sent, sier Greibesland.

Nestleder og tidligere landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum er mannen Greibesland mener er mest aktuell og best som ny partileder. Han mener han kan mobilisere partiet.

Sp-ordfører i Gjerstad, Kjell Trygve Grunnsvoll, synes Per Olaf Lundteigen ville vært ypperlig som ny leder i Senterpartiet.

Senterparti-ordfører Kjell Trygve Grunnsvoll i Gjerstad vil ikke skyte like hardt på Navarsete.— Hun må sitte til det finnes en egnet kandidat til å ta over. Det blir for enkelt å gi henne skylden. Jeg mener hun har gjort så godt hun kan, men de to nestlederne Slagsvold Vedum og Borten Moe har ikke akkurat bidratt til å gjøre det lett. Jeg mener de har gjort seg uegnet til å overta. Jeg vil ikke kreve avgang nå, men ny ledelse etter landsmøtet 2015, er jeg helt enig i. Ingen av dagens ledere bør fortsette, sier Grunnsvoll.

Foreslår Lundteigen

Han lanserer Per Olaf Lundteigen som ny Sp-leder.

— Noen vil si han er for gammel, men Lundteigen har en sterk posisjon ute blant folk og på grasrota. Jeg ser gjerne ham som leder, sier Grunnsvoll.

Sp-ordfører i Valle, Tarald Myrum, mener Marit Arnstad bør bli den neste lederen av Senterpartiet

Sp-ordfører Tarald Myrum i Valle mener også at hele leder-troikaen må byttes ut. Hvis ikke tror han Sp vanskelig vil reise seg.— Før valget må vi ha en ny ledelse på plass. Jeg vil ikke skylde på partilederen alene for at vi er der vi nå er, men hun må ta konsekvensen av situasjonen. Det må nye krefter til for å snu partiet, sier han.

Myrum mener også at det må inn en ny leder på toppen. Han mener ingen av nestlederne kan brukes, for han sier partiet må ut av spliden.

— Marit Arnstad er min klare favoritt. Og så må partiet blankpusse profilen som grønt sentrumsparti, sier han.

Forsiktig Mykjåland

Den fjerde Sp-ordføreren er Gro-Anita Mykjåland i Iveland. Hun sitter også i Sps sentralstyre.

— Derfor vil ikke jeg si noe oppsiktsvekkende. Partiet har fått en alvorlig evalueringsrapport. Vi må ha samling både i bånn og topp om å gå fremover. Fram mot 2015 skal nominasjonskomiteen finne partiets beste ledelse. Du får ikke mer fra meg, sier Mykjåland.