KRISTIANSAND: Sykehusdirektør Jan-Roger Olsen stivnet under sin redegjørelse om kreftskandalen i Arendal for styret ved Sørlandet sykehus torsdag.

Han stoppet å snakke midt i setningen som begynte slik:

— Dette er beklagelig, særlig overfor de som er utsatt for denne ekstrabelastningen....

I lange sekunder stirret han stivt fram for seg, uttrykte et lydløst banneord, tok en slurk med vann, trakk pusten kraftig og fortsatte videre.

Krever analyse

Han slo klart fast at ikke det vil bli gjennomført noen flere tarmkreftoperasjoner i Arendal før den eksterne analysen om hva som har skjedd er klar.

— I dag har klinikksjef Geir Bøhler vært med på den siste planlagte operasjonen i Arendal, for å sikre at det gikk bra. Etter dette vil jeg ha klar en analyse av hva som har skjedd, før vi bestemmer oss for hva vi gjør, sa han.

To alternativer foreligger: Enten å slutte med operasjoner i Arendal, og overføre til Kristiansand, eller å styrke bemanningen i Arendal slik at det blir forsvarlig.

Beklaget ukontrollert øyeblikk

Ansatterepresentant Frode Gallefoss var tindrende klar:

— Dette er en alvorlig sak, og det er tydelig at du reagerer, Olsen, sa Gallefoss og mente all tarmkreftkirrugi i Arendal må stanses helt til man har en løsning som sikrer pasientene.

— Av hensyn til pasientsikkerhet er det lett å si at vi i en periode overfører fra stedet med landets høyeste komplikasjonsantall, til stedet med lavest antall. Dette er ingen krig fra Arendal til Kristianand, bare for at ikke pasienter skal bli skadet, sa Gallefoss.

Og han tror ikke forklaringen på hva som har skjedd vil foreligge før lang tid etter påske.

Olsen bekrefter at ingen flere operasjoner vil bli gjennomført før sykehuset har kontroll.

— Og så beklager jeg mitt litt ukontrollerte øyeblikk, sa Olsen.