AGDER: — Jeg vil råde folk til å holde vinterdekkene på. Selv har jeg fortsatt på vinterdekkene, og fikk god bruk for dem i helga da jeg kjørte til Hovden, forteller Ole Rath, distriktsleder i Trygg Trafikk Vest-Agder.

I morgentimene onsdag fikk flere bilister alvorlig trøbbel på glatt føre. I Høiekleivene var fem biler involvert i et trafikkuhell. Også andre steder i Agder-fylkene har bilister fått problemer.

— Jeg synes folk bør se mer på gradestokken enn på kalenderen når de velger dekk. Nå har jo også UP-sjefen gått ut og sagt at ingen risikerer bot hvis de venter med dekkskiftet. Vi har jo nærmest unntakstilstand i år. Jeg har ikke fått parkert bilen min i gården siden november, det har vært konstant snø og glatt føre. Men nå kan det vel neppe vare så mye lenger før vi kan legge om, sier Rath.

— Ta bussen på glatta

Han mener det viktigste er at folk kjenner seg trygge med sitt dekkvalg.

— Folk må kjenne på den tryggheten det gir å ha vinterdekkene på. Når du ferdes i trafikken, skal du huske på at du er i et fellesskap der du ikke bare har ansvar for seg selv. Det er viktig å tenke på hensynet til andre før du velger å kjøre. Hvis det er glatt når du skal på jobb om morgenen, bør du sette deg på bussen hvis du har skiftet til sommerdekk. Eller sitte på med venner og kolleger, mener Rath.

- Glatta i dag kom kanskje overraskende på folk?

— Det har vi diskutert hele vinteren, om snøfallet kan komme overraskende på. Vi bor i et av de kaldeste landa i verden, og jeg mener at vi snart må slutte å si at vinterværet kommer overraskende på oss. Hadde dette skjedd på sankthans, kunne jeg skjønt at det glatte føret kom overraskende, men nå har vi hatt det kaldt veldig lenge, og da kan vi ikke si det, mener Rath.

Kø for dekkskift

Dekkmann i Kristiansand og Sørlandsparken har 800 sett dekk på lager. For en uke siden hadde svært få av kundene lagt om til sommerdekk. Nå er bildet helt annerledes.

— Nå har vi fullt fra morgen til kveld. I løpet av mine ti år i bransjen har jeg aldri opplevd en så treg start på året. Men nå ringer folk og vil skifte, sier Morten Aateigen, avdelingsleder ved Dekkmann Kristiansand og Sørlandsparken.

- Er det lurt av folk å skifte nå?

— Hvis du har hytte på Hovden eller starter tidlig om morgenen oppi landet, er nok det beste å vente. Men spør du meg, skal du ha en grunn for å vente nå, sier Aateigen.

Operasjonsleder Frank Solås ved Agder politidistrikt, ber folk ta hensyn til føret når de begir seg ut på veien.

— Mitt råd er det samme som alltid. Folk må tilpasse dekk etter føreforhold. Hvis det er glatt, må de kjøre med vinterdekk. Det må folk vurdere selv, sier Solås.