KRISTIANSAND: — Det er viktig å advare folk mot bilkjøpere fra utlandet som opererer på nett. De som har biler til salgs, og som kanskje har ventet veldig lenge på at den rette kjøper skal dukke opp, må være særdeles oppmerksomme, sier etterforskningsleder Frode Smith ved allmennavsnittet på Kristiansand politistasjon.

Faksimile av epostutvekslingen mellom bilselgeren fra Kristiansand og den utenlandske svindleren.

En kristiansander hadde i lengre tid hatt bilen sin til salgs på finn.no. Etter en tid ble han kontaktet av en person bosatt i utlandet som ville kjøpe bilen til oppgitt pris, 60.000 kroner. Kjøretøyet måtte imidlertid fraktes til utlandet, og selgeren ble bedt om å sørge for at det ble stilt et garantibeløp på 15.000 kroner i fraktforsikring og 20.000 til transport via det anerkjente betalingssystemet PayPal. Samtidig ble bilselgeren bedt om å sende kopi av passet og andre personopplysninger. Garantibeløpene skulle selvsagt returneres.

Sperret konto

Selger fikk bekreftet at 35.000 var satt inn på sperret PayPal-konto, slik at selger var sikret pengene.

— Til alt overmål ble selgeren også trukket ut som den heldige vinner av 30.000 kroner fra PayPal. Pengene var satt inn på hans PayPal-konto, men de trengte kopi av pass og andre personopplysninger for at dette skulle gå i orden. Selger gjorde som PayPal ba om, forteller Smith.

— Neste krav fra PayPal var at selger måtte betale 20.000 kroner til en belgisk konto for skatt og avgifter for pengene han hadde vunnet. Skatten ville bli returnert selgeren, som nå virkelig forstod at han var blitt lurt. "Skatten" ble ikke betalt. Han forsto at han hadde gått på limpinnen, sier Smith.

— Er det mange slike saker?

Misbruker personlig informasjon

— Ikke mange, men det som er problematisk er at de utenlandske svindlerne har fått kristiansanderens personnummer, adresse og ID. Denne informasjonen brukes nå i forbindelse med svindlernes kontakt med nye bilselgere, slik at disse skal få forståelse av at det er en norsk og pålitelig kjøper de har kontakt med. Vi vet at svindlerne har opprettet epostkonto via hotmail i kontakten med nye bilselgere. Her er det grunn til å advare alle bilselgere, fremholder Smith.