I går var en delegasjon fra Evje og Hornnes kommune og Aust-Agder fylkeskommune i Forsvardepartementet for å løse striden rundt Forsvarets innsigelse til kommunens sentrumsplan. Støy fra Evjemoen skytebane hindrer i prinsippet all videre utvikling av Evje sentrum.

Klart avslag

Men hos Forsvardepartementet var det ikke mye hjelp å få. — Forsvarsdepartementet har gått lengre enn normalt når vi i et brev til kommunen signaliserer at vi kan bære halvparten av utgiftene til støyreduserende tiltak ved Evjemoen, sa Ingebrigtsen til Fædrelandsvennen etter møtet.

Striden står om hvem som skal betale for tiltak ved Evjemoen skytebane som reduserer støyen. Forsvarbygg har beregnet kostnaden til 56 millioner kroner, og Evje og Hornnes kommune er ikke villig til å betale en andel på rundt 28 millioner kroner. De forlanger at staten betaler alt.

Overrasket

— Derfor må jeg innrømme at vi rett og slett ble litt paffe da tilbakemeldingene kom og Evje og Hornnes kommune signaliserte at de ikke var fornøyd. De akter ikke å betale sin del av tiltak som må til for å redusere støysonene. Vi kommer ikke til å betale hele regningen, det kan jeg si her og nå, slo statssekretæren fast.

Men situasjonen mellom departementet og kommunen er ikke helt fastlåst. - Jeg signaliserte på møtet at vi er villige til å gå igjennom saken en gang ting, snu alle steiner og se hva som kan gjøres. Men la meg nok en gang slå fast at det er elt utenkelig at staten alene skal løse støyproblemene.

Særbehandling

Velger vi dette vil andre kommuner stå i kø, vil har allerede strukket oss langt gjennom å tilby at vi dekker halvparten av kostnadene, slo Ingebrigtsen fast.

— La meg også legge til at jeg forstår kommunens frustrasjon, men vi mener at vi har gjort vårt, sier Ingebrigtsen. - Men møtet var veldig bra, og jeg må si at delegasjonen snakket med nord-norsk tydelighet, smilte Ingebrigtsen, som selv er fra Troms. - De la saken frem på en meget god måte, men det er altså ikke mulig for oss å gi Evje og Hornnes særbehandling, avsluttet Ingebrigtsen.

Departementet har lovet å svare på møtet innen 14 dager og Roger Ingebrigtsen lovet også å besøke skytefeltet og kommunen.