KRISTIANSAND: Til høsten blir administrasjonene ved Vågsbygd skole og Åsane skole slått sammen. Rektorer, ansatte og foreldre er skeptiske.

— Kunne vi valgt fritt, ville vi nok valgt å beholde de to skolene, sier Vågsbygd-rektor, Roar Johansen.

— Men så lenge det er vedtatt, vil vi jobbe mot en best mulig løsning. Personalet, elever og foreldre må føle at dette kommer til å gå bra, sier Daniel Håkestad, rektor ved Åsane skole.

En mister jobben

Begge påpeker at de er stolte av skolene sine, og synes at det er synd at det skal rokkes ved det gode miljøet. Daniel Håkestad og Roar Johansen samarbeider nå om sammenslåingen.

Kunne vi valgt fritt, ville vi nok valgt å beholde de to skolene - Hvordan er det å skulle samarbeide når det bare er en av dere som får jobben?

— Vi lever godt med at bare en av oss får jobben, og vi samarbeider veldig godt. Her er det ikke snakk om å bygge allianser og knive mellom skolene. En av oss blir rektor på den sammenslåtte skolen, og en vil få en annen stilling i kristiansandsskolen. Det hadde vært mye vanskeligere å samarbeide dersom en av oss sto helt uten jobb etter sammenslåingen.

- Mer administrasjon

Samtidig er de er enige om at det er flere faglige grunner til at skolene ikke burde slås sammen.

— Det er vanskelig i dag å følge opp personalet når du jobber hundre prosent ved bare en skole. Det kommer til å gå mye mer tid til administrasjon, og jeg er redd for at vi får mindre tid til lærere og elever, sier Johansen.

I dag er det 200 elever og 30 ansatte ved Åsane skole. Ved Vågsbygd skole er det 270 elever og 35 ansatte.— Det blir en veldig stor skole, spredt på to steder. Den ideelle størrelsen på en skole er rundt 300 elever og 50 ansatte. Da kan rektor lære seg navnet på alle, mener Håkestad.

Rektorene er forundret over at kommunen står ved sammenslåingsvedtaket når Agenda Kaupangrapporten ikke anbefalte sammenslåing.

Bekymrede foreldre

FAU-leder ved Vågsbygd skole, Lise Hulløen, deler rektorenes bekymringer.

— Vi forholder oss til vedtaket, men vi stiller oss en del spørsmål til ting kommunen burde gjort før denne beslutningen. De har ikke gjort noen ordentlig evaluering av sammenslåingene ved Hånes, og Agenda Kaupang-rapporten anbefaler ikke sammenslåing. Vi er bekymret for økt trafikk langs skoleveien. Som foreldre er vi bekymret for kvaliteten på den sammenslåtte skolen.Klubbledere ved Vågsbygd skole, Debbie West, og ved Åsane skole, Bente Fonneland Flaa, opplyser at personalet vil jobbe for en konstruktiv prosess. Samtidig ser de flere utfordringer.

— Vi er bekymret for at sammenslåingen ikke evner å ta vare på det gode som er bygd opp på begge skolene. Derfor tror vi at det hadde vært klokest på sikt å beholde skolene som de er.

Må spare

Oppvekstsektoren er pålagt å spare 73 millioner kroner fram til 2017. Slår man sammen Åsane og Vågsbygd vil man spare 2,7 millioner kroner.

— Når vi slår sammen administrasjonen ved to skoler, skjermer vi lærertettheten og det går ikke ut over barna, sier oppvekstdirektør Arild Rekve.Oppvekstdirektøren ser at det kan være utfordrende å styre en sammenslått skole.

— Åsane og Vågsbygd blir en skole på 470 elever. Det er ingen gedigen skole i landssammenheng. Man har klart å slå sammen skoler andre steder, og det er derfor det er foreslått å slå sammen disse skolene til høsten.