KRISTIANSAND: — Å, har du sett så mye skjønt, utbryter Ingeborg Tønnessen idet hun kommer inn til det flotte og fargerike langbordet, fullspekket med deilig mat fra havet.
— Nå må du ta bildet før det blir kaos, sier Ove Dahl. Og fagkonsulent i Kjøkkenservice har nok mye rett i det. For straks klokka har passert tolv, fylles det opp rundt matfatet på Valhalla omsorgssenter på Lund.
— Jeg har veldig lyst på egg og sild. Og aspik, det ser spennende ut. Helt fantastisk. Helt nydelig. Herlig, sier Ingeborg Tønnessen og fyller opp tallerkenen mens hun går langs bordet.
Ekstraordinært
Et par ganger i året får middagsgjestene på omsorgssenteret noe utenom det vanlige på menyen.
— Dette er for å sette litt pris på kundene. Så i dag slår vi på tromma for fisk. Generelt er de eldre veldig glad i fiskemat, sier Ove Dahl, og hjelper Ruth Røyland med å ta mat på tallerkenen. Selv har hun et godt grep om rullatoren. Andre fyller på brettet som de har plassert innen rekkevidde på det rullende hjelpemiddelet.
En smilende mann er på vei til å sette seg, med et lass av herligheter.
Forandring fryder
— Jeg har med meg litt av hvert. Det er godt med forandring, sier Olav Sørheim. Han bor på Lund og er stamgjest på Valhalla. Men han smiler ikke alltid like bredt som i dag når han får middagen sin.
— Vanligvis kan middagene her være litt kjedelige, men dette ser veldig bra ut. Jeg har aldri vært med på noe slikt her, sier han. De første som forsynte seg er godt i gang med måltidet.
— Det var veldig godt, men jeg hadde så mye her så jeg aner ikke hva jeg har spist, sier Lise Fredheim. Venninne rundt bordet nikker og koser seg. Det er tross alt ikke hverdagskost med koldtbord fra havet.