Fargerikt: Hummeren er ikke ekte, men det var matgleden blant de eldre. Friske farger gjorde nok sitt til at maten så ekstra fristende ut. Foto: Anne Smith Lorentz
Hjelpende hånd: Ruth Røyland vet akkurat hva hun skal ha, og Ove Dahl fra Kjøkkenservice tar maten lydig over på tallerkenen hennes. Foto: Anne Smith Lorentz
Mette og fornøyde: Maten smakte godt, og damene rundt dette bordet var svært fornøyde med festmaten fra havet. F.v. Marit Stokkeland, Signe Myhre, Lise Fredheim, Ruth Røyland, Jenny Hamre og Ingeborg Tønnessen. Foto: Anne Smith Lorentz
Hjelpemiddel: Fisken fant sin rette plass på rullatoren. Heldigvis er brettene store, og plassen god. For mat var det mye av. Foto: Anne Smith Lorentz
Forandring: Olav Sørheim synes det er godt med forandring. Maten ellers kan være litt kjedelig, mener stamgjesten på Valhalla omsorgssenter. Foto: Anne Smith Lorentz
Festlig: Et par ganger i året slår de til med festmat på Valhalla omsorgssenter på Lund. Tirsdag fikk Signe Myhre, Ruth Røyland og Ingeborg Tønnessen mye å velge i da det var delikatesser fra havet på menyen. (Ove Dahl fra Kjøkkenservice er delvis skjult). Foto: Anne Smith Lorentz

KRISTIANSAND: — Å, har du sett så mye skjønt, utbryter Ingeborg Tønnessen idet hun kommer inn til det flotte og fargerike langbordet, fullspekket med deilig mat fra havet.

— Nå må du ta bildet før det blir kaos, sier Ove Dahl. Og fagkonsulent i Kjøkkenservice har nok mye rett i det. For straks klokka har passert tolv, fylles det opp rundt matfatet på Valhalla omsorgssenter på Lund.

— Jeg har veldig lyst på egg og sild. Og aspik, det ser spennende ut. Helt fantastisk. Helt nydelig. Herlig, sier Ingeborg Tønnessen og fyller opp tallerkenen mens hun går langs bordet.

Ekstraordinært

Et par ganger i året får middagsgjestene på omsorgssenteret noe utenom det vanlige på menyen.

— Dette er for å sette litt pris på kundene. Så i dag slår vi på tromma for fisk. Generelt er de eldre veldig glad i fiskemat, sier Ove Dahl, og hjelper Ruth Røyland med å ta mat på tallerkenen. Selv har hun et godt grep om rullatoren. Andre fyller på brettet som de har plassert innen rekkevidde på det rullende hjelpemiddelet.

En smilende mann er på vei til å sette seg, med et lass av herligheter.

Forandring fryder

— Jeg har med meg litt av hvert. Det er godt med forandring, sier Olav Sørheim. Han bor på Lund og er stamgjest på Valhalla. Men han smiler ikke alltid like bredt som i dag når han får middagen sin.

— Vanligvis kan middagene her være litt kjedelige, men dette ser veldig bra ut. Jeg har aldri vært med på noe slikt her, sier han. De første som forsynte seg er godt i gang med måltidet.

— Det var veldig godt, men jeg hadde så mye her så jeg aner ikke hva jeg har spist, sier Lise Fredheim. Venninne rundt bordet nikker og koser seg. Det er tross alt ikke hverdagskost med koldtbord fra havet.