Å RHUS: — Alt tyder på at det var nordmannen som skjøt først. Ingen av dem vi har avhørt har forklart noe annet, sier Dyrman til Fædrelandsvennen.

Hun er leder for Den Uafhængige Politiklagemyndighet (DUP), som har som oppgave å granske søndagens politiaksjon i Ålbæk . Aksjonen endte med at 49 år gamle Stein Kjetil Fredriksen ble skutt og drept av en dansk politimann.

Uvisst om antall skudd

— Når ble det første skuddet løsnet?

— Akkurat når skuddene falt har jeg ikke sikker informasjon om. Vi vet at skuddvekslingen fant sted like utenfor havnen, på et tidspunkt hvor alle de tre nordmennene var om bord i den norske motorbåten, sier Dyrman.

— Hvor mange skudd ble avfyrt?

— Personen som avgikk med døden, ble rammet av fire skudd. Den yngre nordmannen ble truffet av ett skudd, mens polititjenestemannen ble truffet av to skudd. Om det utover dette ble avfyrt skudd kan jeg ikke svare på. Skytingen foregikk på sjøen, noe som begrenser synlige spor, sier Dyrman.

Advokat kritisk

Den skadede 27-åringen skal ha blitt truffet mens han lå nede i båten. 36-åringen som kom uskadet fra hendelsen skal også ha ligget nede under skuddvekslingen.

27-åringens har blitt operert for skuddskadene han ble påført. Verken politiet eller hans forsvarer, Olav Pedersen, har ennå fått snakket med ham.

Advokaten er kritisk til at DUP så tidlig går ut i media og forteller at nordmennene begynte skytingen.

— Jeg synes det er dristig av dem å gå ut med dette, før alle sider av saken er undersøkt. Dette skal jo være en uavhengig politimyndighet, sier han til Fædrelandsvennen.

Undersøker politiets våpen

De dødelige skuddene skal ha blitt avfyrt på kort hold av en tjenestemann fra Politiets aksjonsstyrke, som hoppet om bord i båten til ranerne. Standardutrustningen til denne styrken består av en Glock-pistol og en MP5 maskinpistol.

— Det ble skutt med et tjenestevåpen, men jeg vet ikke hvilken type våpen det ble skutt med, sier Dyrman.

Hun opplyser at DUP har beslaglagt alle våpnene til polititjenestemennene som var på stedet.

— Disse vil bli undersøkt for å få klarhet i hvor mange skudd som ble avfyrt, sier Dyrman.

Våpnene blir undersøkt av Rigspolitiets kriminalteknikere i København.

- En voldsom opplevelse

Ifølge Dyrman skal rundt 20 involverte politimenn avhøres.

— Flere av dem er avhørt, blant annet mannen som skjøt nordmannen som døde, sier Dyrman.

— Hva har han forklart?

— Det ønsker jeg ikke å si noe om. Det sier seg selv at ingen politijenestemann ønsker et slikt utfall. At det er en voldsom opplevelse, det er det ikke noe tvil om, sier Dyrman.

Skal undersøke lydlogg

Polititjenestemannen som ble skutt to ganger, lå onsdag fremdeles på sykehus i Ålborg.

— Tilstanden hans er god og sist jeg sjekket skulle han overføres fra intensiven til en ordinær avdeling på sykehuset.

I tillegg til avhør av de involverte, tekniske undersøkelser av smuglerbåten, politibåten og en rekke våpen, skal DUP også gjennomgå politiets lydlogg.

— Det var radiokommunikasjon med politiet i Ålborg under hele aksjonen, sier Dyrman.

Ikke overvåket: Skiltet lyver; havnen i Ålbæk er ikke videoovervåket. Foto: Jon Anders Skau

Ikke overvåkningsbilder

I havneområdet i Ålbæk er det hengt opp flere skilt om at området er videoovervåket, men etter det Fædrelandsvennen kjenner til er ikke dette tilfelle.

— Vi har undersøkt om det finnes overvåkningsbilder, men det er ingenting som tyder på at det som skjedde ble fanget opp av kameraer, sier Dyrman.

Når DUP er ferdige med sine undersøkelser vil det bli laget en rapport som redegjør for hele hendelsesforløpet. Denne foreligger trolig først om flere måneder.